Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12581 Lokacija: Zagreb
Postano: 13.2.2015. pet. 18:35 Naslov:
47 godina? Izgledaš 20g. mlađe!
Kažeš nitko?! Mogu probati?!
Sve je lijek i otrov u određenoj količini, jel tak?
Kažu da je jetri 25g optimum, 50g maksimum, 100g ekstrem fruktoze dnevno.
Pretpostavljam da to vrijedi za zdravu osobu normalne fizičke aktivnosti (sjedeći provodi dane).
Jedna jabuka srednje veličine ima oko 10g fruktoze.
Što se prirodnog oblika hrane tiče
Voće i povrće koje danas uzgajamo je bitno slađe od svojih divljih pretka, od kojih su neki bili i štetni/otrovni za nas, neki su još uvijek ako ih pravilno ne pripremimo.
Jedna današnja banana diže šećer preko 8, ni drugo voće nije puno bolje.
2012g. sam konzumirao veće količine voća, većinom jabuke ali i drugo sezonsko domaće voće (poput smokvi na moru koje još uvijek sanjam )
To mi je bila daleko najlošija prehrana bez i jednog pozitivnog rezultata.
Npr. 0.5kg jabuka ne pokriva gotovo ništa od osnovnih dnevnih potreba za nutrijentima a optrećuje jetru fruktozom i radi veliku oscilaciju glukoze/inzulina.
Što to dugoročno radi organizmu najbolje se vidi na frukturijancima koji ubrzano stare i izgledaju kao kronični alkoholičari.
Kažeš da počinješ svaki dan sa voćem i svakodnevno se daviš u njemu, prije sam i ja tako ali danas više ne mislim da je to dobra ideja.
Ujutro je porast glukoze najveći, napravi se poštena oscilacija GUK bez neke koristi, prava šteta
Kažeš ne brinu te omjeri, to je ok, ali pogledaj što omjeri znače na primjeru Douglas Grahama i Luo Corone.
DG je strašno ostario u 10g. dok LC još uvijek izgleda odlično.
Na prosječnoj prehrani u Hrvatskoj, sa bijelim kruhom i mesom iz trgovine, se ne stari ni izbliza kao na 811.
Da se vratim na početak -umjerenost-
Prema svemu sudeći umjereno konzumiranje voća bi trebalo biti recimo dvije jabuke dnevno kao slatkiš između obroka.
Vjerojatno je najbolje vrijeme za konzumiranje za vrijeme i nakon naporne fizičke aktivnosti, tada bi i nešto više voća trebalo biti ok.
Svejedno - naglasak na prirodnom. Što je nešto prirodnije => automatski je bolje. Lou Corona govori vrlo pozitivno o svježem soku šećerne trske (pun enzima). Čak ni Douglas Graham ne izgleda loše u odnosu na brojne moje kolege i poznanike koji se dave u kruhu i mesu, a puno (cca 10-15 godina) su mlađi od njega. No slažem se da voće nije dobro kao ISKLJUČIVA hrana. A što je? No započeti dan voćem, a onda tamaniti orašaste plodove i grahorice (dakle zaboravi na omjere 80/10/10 ili 40/30/30 ili bilo koje druge) uz što više zelenog povrća...ne zvuči mi loše i toga se držim. No mislim li da je zdravija domaća slanina (iako ju nikad ne bih jeo jer mi se sviđa filozofija konzumiranja prve sunčeve transformacije - dakle biljaka) od industrijskog kruha ili kolača (radeći gdje radim rado pojedem nešto fino i slatko iako sam svjestan da bijeli šećer nije neka sreća)? Da. Mislim da je tako. Prednost onom što je bliže obliku iz prirode. To je moja poanta.
Nisi li i ti tvrdio da voće prije glavnog obroka daje manji porast šećera u krvi nego ako taj obrok jedeš bez prethodne konzumacije voća?
Voće je odlično ujutro kad organizam treba izbaciti otrove iz tijela i cijelu noć se oporavljao od šteta (nužnog zla) prethodnog dana i obroka. A kasnije možeš nešto konkretnije. Nije dobro na voću bazirati ishranu kao što rade (po meni pogrešno) frutarijanci.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12581 Lokacija: Zagreb
Postano: 16.2.2015. pon. 18:42 Naslov:
pkristo je napisao/la:
Nisi li i ti tvrdio da voće prije glavnog obroka daje manji porast šećera u krvi nego ako taj obrok jedeš bez prethodne konzumacije voća?
Voće ili drugo predjelo pomaže jer vjerojatno "probudi" gušteraču pa je porast nakon glavnog obroka manji.
Korisno u jutro ili nakon duže pauze od jela.
Trešnje su prirodne pa je meni ipak gotovo nemoguće popiti sok od samo jedne šake blendanih trešnja jer je nevjerojatno sladak.
Inače mogu pojesti veliku zdjelicu istih trešnja.
Mislim da veća količina nečeg tako slatkog ne može biti zdrava iako je iz prirodnog izvora.
Mislim da veća količina nečeg tako slatkog ne može biti zdrava iako je iz prirodnog izvora.
Ja mislim da može, ali ne ako se to radi stalno. Trebaju nam i masti i bjelančevine. Ali okus za slatko nam je na vrhu jezika. Vjerojatno zato jer voća u prirodi nema uvijek, a kad ga ima treba to iskoristiti i stvoriti zalihe. Zato veća količina voća odmah ide u naše naslage masti kako bismo lakše prebrodili zimu. Moguće je da je Dr Graham u pravu kad kaže da se voće ne smije miješati s drugom hranom. Dakle 80/10/10 ujutro, a popodne orašasti plodovi i grahorice i sl. Tako otprilike izgleda moja prehrana.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12581 Lokacija: Zagreb
Postano: 18.2.2015. sri. 13:32 Naslov:
Ujutro trebamo obrok koji će nam dati stabilan izvor energije.
Voće je upravo suprotno, daje nema veliku količinu energije u kratkom vremenu (kad ju ne trebamo) i onda rupa.
Ne znam ja što mi TREBAMO i zašto to trebamo, ali po meni (a i mnogim drugima čije sam knjige pročitao) želudac nije spreman za tešku hranu ujutro. Treba voćem potaknuti sokove i ujedno izbaciti otrove koji su se nakupili od prethodnog dana. Za to je voće savršeno. A ujedno ima i energiju. Pa još potpuno prirodnu. Sounds good 2 me.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12581 Lokacija: Zagreb
Postano: 18.2.2015. sri. 18:11 Naslov:
U jutro je puno bolje popiti vodu i otići na posao nego pojesti voće i tako čekati do ručka.
Nakon voća ogladniš prije nego dođeš do posla, pa ti onda radi...
I med je praktički fruktozno-glukozni sirup, ali dolazi iz prirodnog izvora i nekako čuješ samo puno dobroga o njemu:
http://atma.hr/znate-li-sto-se-dogada-kada-uz-med-popijete-i-vodu-i-to-sve-na-prazan-zeludac/
Slažem se da ne treba pretjerivati. Zar netko pojede više od 5-6 komada voća dnevno danas? Nema šanse doći do 50 g limita. A ako sam istrčao maraton onda vjerojatno pojedem i 10 komada voća, ali nekako sumnjam da je u tim uvjetima to loše. Poanta koju pokušavam istaknuti je: nije bit samo u količini nego je još važnije je li izvor te fruktoze prirodan (med, voće...) ili umjetan (iz kukuruznog škroba na primjer). Savvy?
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12581 Lokacija: Zagreb
Postano: 20.3.2015. pet. 15:30 Naslov:
Nisam mjerio svo voće ali banane i trešnje uredno lansiraju šećer.
Koliko sam uspio primijetiti, proteini su ti koji usporavaju apsorpciju.
On kaže da su proteini sa ugljikohidratima loša kombinacija jer bitno povećavaju koncentraciju inzulina i to mi je čudno, na žalost njega ne mogu mjeriti kod kuće
Više šećera u krvi bi trebalo značiti više inzulina...
Koliko sam ja skužio dr Grahama (znam, znam...treba ga uzeti s velikom dozom skepticizma...) šećer iz voća brzo ode iz krvi u tkivo, ako u krvi nema puno masnoća. Masnoće u hrani su te koje ne dozvoljavaju apsorpciju šećera iz krvi u tkivo. Carbo loading prije maratona služi upravo "tankanju" spremnika glikogena u mišićima. Naši mišići mogu pospremiti velike količine fruktoze.
Ako šećer brzo ode u tkivo/mišiće onda inzulin ostaje nizak. Inzulin služi za pospremanje viška šećera kao masti u masnom tkivu. Dakle tek kad napunimo spremnike glikogena - mišićno tkivo.
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.