Uzgoj gljiva kod kuće

Šampinjon, bukovača, slamnatica, lisičica, ...
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Uzgoj gljiva kod kuće

Post Postao/la Ogi »

filo

Post Postao/la filo »

uzgoj gljiva je prava stvar. prošle god sam pokušal uzgojit bukovače na slami (samo se kupljeni micelij pomiješa sa nasjeckanom i prokuhanom slamom) i uspjele su odlično tako da se mislim u to bacit malo jače kad nabavim veći kotao i plamenik.

mogu se kupiti i gotove nacijepljene vreće koje se samo stave na vlažno, svijetlo i prozračno mjesto, meni sad rastu shiitake (na slici), a nadam se da će mi reishi i brjestovače isto krenuti :)

slika

slika

slika
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

:respekt:

Sa uzgojem gljiva i gljivama općenito nemam gotovo nikakvog iskustva/znanja. Molim te što više info :palac:
Nedugo sam pročitao da gljive izložene suncu imaju znatne količine D vitamina...
filo

Post Postao/la filo »

ne znam ni ja puno o gljivama i to mislim popravit. od proljeća se budem priključil gljivarskom društvu, imaju izlete u šumu i identificiranje gljiva. nešto čitam da se time dobe i ovlasti za slobodno branje gljiva bez plaćanje dnevne, tjedne dozvole.

za uzgoj gljiva dva su načina koliko znam.
jedan je da se kupe nacijepljeni čepići, to su maleni drveni štapići s micelijem, koji se unesu u izbušene oblice drva (bukva, topola, joha, grab...). to može stajat vani negdje, samo da nije na direktnom i jakom suncu. gljive tada rastu kao što rastu u šumi razgrađajući deblo, i tako rađaju sve dok drvo ne iscrpe.

drugi je da se kupi micelij u vreći (4 l je negdje 120kn mislim za bukovače) i to se pomiješa s fino nasjeckanom i prokuhanom (radi sterilizacije) slamom, te puni u vreće. drže se na toplom dok sve ne pobijele, to znači da je micelij gljiva prorastal vreće, tad se presele na vlažno, svijetlo i prozračno mjesto da rađaju.
rađaju u valovima, npr ja sam za bukovače imal 7 vala. mada je svaki val sve manji, gljive na prvom valu su bile takve da sam objema rukama trebal obuhvatit stručak.

najčešće se uzgajaju bukovače jer su jednostavne i obilno rađaju i shiitake. ja sad imam brjestovače još i reishi (koja se ne jede jer je tvrda već se nalomi na manje komadiće pa koristi kao ljekovit čaj), al mi je želja probat sve koje ima na tržištu, npr lavlja griva izgleda zanimljivo
slika

ugl za uzgoj gljiva u podrumu bi tako jedino trebal nabavit neki veći kotao gdje mogu kuhat slamu (da stane jedna puna vreća slame, to je onaj tip vreće koje su mrežaste kao za krumpir ili kupus. znači takva vreća s nekim težim kamenom ili nečim drugim da ju drži potopljenom), to se kuha na visokoj temperaturi recimo 1 sat.
prvi puta sam to radil u kuhinji u običnom loncu kuhajući puno malih komadića slame i to nije bilo baš produktivno.

taj kotao bi trebal bit na nekom plameniku da ga mogu u dvorištu zagrijavat.. e sad ne znam gdje to nabavit. u ovim većim trgovačkim centrima nisam našal da imaju. kotao bi trebal bit novi, jer ne vjerujem ovim ljudima koji prodaju na njuškalu, pitanje je što su radili s njima prije.

slamu sam nasjeckal flaksericom, taj dio bi isto trebal nekako profesionalnije mada je za prvu silu dobro.

uglavnom, mislim da se uzgoj gljiva za sebe i bližnje jako isplati, al prva mi je želja da budem čim nezavisniji od društva tako da mogu sve imat svoje.
Odgovori