Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Lješnjaci, orasi, sjemenke - priprema

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11797
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.11.2013. sri. 17:28    Naslov: Lješnjaci, orasi, sjemenke - priprema Citiraj i odgovori

Citat:
How to Eat Seeds

There is only one way to derive nutrition from seeds and that is to eat them raw. Once they are exposed to heat, they produce toxic substances and the vitamin, mineral and essential oil profiles are denatured. By roasting a seed, its classification moves from a living food to a dead food. There is no seed on earth that can withstand roasting or heating without breaking down its nutritional components. Always remember, eat seeds naturally…eat them raw. This also means they can be soaked, ground or mashed (i.e. tahini), especially if a seed’s shell or coat is too difficult to pierce with the teeth.


Ovih dana jedem lješnjake i ne mogu se odlučiti koji su mi ukusniji, sirovi ili pečeni (15min na 180C)
Mislim da su pečeni ukusniji


Zadnja promjena: ogi; 21.11.2013. čet. 20:23; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 549
Lokacija: ZG

PostPostano: 21.11.2013. čet. 11:40    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Ovih dana jedem lješnjake i ne mogu se odlučiti koji su mi ukusniji, sirovi ili pečeni (15min na 180C)
Mislim da su pečeni ukusniji

Ovih dana (zadnjih nekoliko mjeseci, u stvari) ih najprije namočim preko noći pa onda jedem. Svjestan sam da je kožica puna antinutrijenata, ali ipak se enzimi probude i "rastjeraju" antinutrijente nakon namakanja. Jer kožica služi radi duljeg čuvanja od mikroorganizama, ali kad se sjeme namoči onda se probudi novi život i počinje rasti nova biljka pa bi otrovi u kožici ubili i "bebu". Najfiniji su mi kad ih namočim i skinem kožicu, ali prilično su fini i ovako. Sirovi, a nenamočeni mi više nisu privlačni, koliko sam se navikao (i navukao) na ovo! Pečeni su mi OK jer se makne kožica, ali su mi presuhi i ne sjednu mi na želudac tako dobro kao sirovi nakon namakanja. Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11797
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 21.11.2013. čet. 12:49    Naslov: Citiraj i odgovori

Po uzoru na Lou Coronu? Smile
Odmah ću potopiti lješnjake za probu palac

Pečeni su vjerojatno najmanje zdravi i najteži za probavu ali su jako fini Embarassed
Namačeš i orahe? I sve ostale sjemenke?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11797
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 21.11.2013. čet. 20:24    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.novilist.hr/Lifestyle/Zdravlje-ljepota/Zdravlje/Studija-koja-je-trajala-30-godina-orasasti-plodovi-produljuju-zivot
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 549
Lokacija: ZG

PostPostano: 22.11.2013. pet. 10:32    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Po uzoru na Lou Coronu? Smile
Odmah ću potopiti lješnjake za probu palac

Pečeni su vjerojatno najmanje zdravi i najteži za probavu ali su jako fini Embarassed
Namačeš i orahe? I sve ostale sjemenke?

Tako je! Lou Corona je svakako na dobrom tragu i sviđa mi se njegovo razmišljanje i pristup. Enzimi su jako važni.
Meni su sad namočeni najfiniji, ali su mi isprva bili malo čudni - kao kad pojedeš lješnjak koji si tek skinuo s grane.
Moram priznati da, za sada, namačem samo orahe i bademe, ali bi isti princip trebao važiti za sve sjemenke.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11797
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 22.11.2013. pet. 16:54    Naslov: Citiraj i odgovori

Lou izgleda dobro i čini se iskren ali nudi nam ovo: http://puradyme.net/ umjesto jasnih smjernica za prehranu
Kaže da je 42g raw vegan ali ne i odgovor na pitanje:

Kako u prosjeku dnevno unijeti 3000kal sirovom/fermentiranom hranom zajedno sa svim potrebnim nutrijentima u pravilnom omjeru??
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11797
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.11.2013. sub. 20:32    Naslov: Citiraj i odgovori

Lješnjaci nakon namakanja su duplo veći i slađi, okusa sličnog svježim, fini su Smile
Jel znaš kako ih Lou priprema?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 549
Lokacija: ZG

PostPostano: 25.11.2013. pon. 13:43    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Lješnjaci nakon namakanja su duplo veći i slađi, okusa sličnog svježim, fini su Smile
Jel znaš kako ih Lou priprema?

Svakako ih namoči kako bi započeo proces klijanja. Evo ti jedan video o tome kako namače bademe na 24 h prije nego će raditi mlijeko: http://www.youtube.com/watch?v=bhdHEfzznWs
Ali ima i dosta recepata u kojima radi jogurt od bademovog mlijeka tako što dodaje enzime u bademovo mlijeko.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11797
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.11.2013. sub. 13:53    Naslov: Citiraj i odgovori

Namočio sam orahe preko noći, vodu sam mijenjao nekih 5x jer brzo postane tamna
Orasi su se povećali i postali slatki, hrskavi i bijeli iznutra
Jako ukusni i čini mi se lakše probavljivi

Bilo bi zanimljivo naći informaciju o kojim se točno promjenama radi i kakav je sastav oraha nakon namakanja
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 1.12.2013. ned. 22:49    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Bilo bi zanimljivo naći informaciju o kojim se točno promjenama radi

http://www.raw-food-living.com/soaking-nuts.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan