Leća

Salata, mrkva, cikla, zelje, kelj, raštika, blitva, tikvice, grašak...
Odgovori
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Leća

Post Postao/la Ogi »

slika

Leća je mahunarka koja potječe iz zapadne Azije, odakle je dovezena u Sredozemlje. Danas razlikujemo dvije glavne skupine različitih sorti leće: Macrosperma - veličina zrna je od 6 - 9 mm; uzgaja se uglavnom u Sredozemlju i u Americi; i Microsperma - mnogo manje sjemenke (2-6 mm), obično je narančaste ili crvene boje, raste uglavnom u Indiji i na Bliskom Istoku.

Ova je mahunarka veoma praktična za upotrebu, lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranjivih tvari. U prošlim vremenima je leća zauzimala važno mjesto u svakidašnjoj prehrani. U Bibliji se spominje njena upotreba još za vrijeme starih patrijarha, negdje pred 4000 godina, kada je Ezav prodao svoje prvenaštvo bratu Jakovu za tanjur leće. Leća je također pronađena u egipatskim piramidama koje su stare oko 4200 godina. Njih su tu zakapali kao hranu za mrtve faraone i za božanstva.

Ova je mahunarka poznata kao namirnica bogata energijom i to najvjerojatnije zbog visoke koncentracije B vitamina pomješanih sa ugljikohidratima. Ta je kombinacija čini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe kao što su sportaši i pješaci. Ugljikohidrati iz leće se postepeno otpuštaju u krv nakon obroka, zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, tako da se čovjek i po nekoliko sati nakon obroka još uvijek osjeća snažnim. To je posebno važno za osobe koje povremeno imaju napade hipoglikemije. Leća je bogata i mnogim mineralima, naročito željezom. Što se tiče bjelančevina, ona sadrži velike količine lizina koji nedostaje žitaricama, a siromašna je metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima one obiluju. Zato je jako dobro kombinirati leću sa različitim žitaricama u istom obroku, čime dobivamo odličan, sveukupan i uravnotežen sastav aminokiselina.

Leću možete i klijati, što je veoma jednostavno kod te mahunarke, a time raste količina vitamina C, kao i vitamina B skupine u njoj. Klice leće možete spremati u raznim jelima, u juhama ili gulašima, a možete ih jesti i sirove, u salatama i sendvičima. Raskuhana crvena leća daje puniji okus i gustoću raznim biljnim juhama.
filo
Postovi: 2386
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:32

Post Postao/la filo »

Leću možete i klijati, što je veoma jednostavno kod te mahunarke, a time raste količina vitamina C, kao i vitamina B skupine u njoj
opet ja.
stavim (običnu, malu crvenu il veću smedju) leću namakat prek noći, i onda 2,3 dana zalijem vodom?
jednom sam stavil leću 2 dana i bila je samo smežurana od kupanja..
a dućanima ima samo mungo grah i alfu.. jbgaveć mi je dojadilo glupa pitanja postavljat
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

filo je napisao/la:već mi je dojadilo glupa pitanja postavljat
Onda nemoj :plazi:
Avatar
ejla
Postovi: 32
Pridružen/a: 13 sij 2008, 15:50

Post Postao/la ejla »

crvena leca ne klije jer je razlomljena - nije jedinstveno, cjelo zrno, pa nemre proklijati. zelena(smedja) leca se namoci preko noci, ujutro ocijedi i istrese na tanjur/dr. podlogu. ispere se jos jednom-dvaput tokom dana ( popodne i navecer), isto tako i slijedeci dan. vec 2-3 dan nakon namakanja videl bus pocetak klijanja... brzina kak klije ovisi i o temp. ( sto toplije u sobi, to brze klije).
super je salata od isklijane lece s masl. uljem i limun sokom..sol, papar, kurkuma, curry... se razme :palac:
Avatar
ejla
Postovi: 32
Pridružen/a: 13 sij 2008, 15:50

Post Postao/la ejla »

mungo klijes isto tak... njegove klice su f u l l hranjive i cak lakse probavljive neg one od lece.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Danas sam kuhao zelenu leću, nakon par sati namakanja u običnoj toploj vodi (posuda na suncu) otpala je sva ljuska sama od sebe
Nakon toga skuhala se jako brzo

Bilo bi zanimljivo istražiti koliki se udio neželjenih sastojaka nalazi upravo u ljusci
Odgovori