Pokušao sam danas na selu postaviti Vrteks dimenzije 5.5x2.2m
Na sreću bilo je vjetrovito pa sam odmah isprobao u teškim uvjetima
Nema šanse, mora biti odmah uz zemlju i spojen sa svih strana sa zemljom, u protivnom ga diže i trga već osrednji vjetar
Bilo kakve umjetne zaštite od sunca i vjetra su preskupe, presmrdljive i preružne
Prošlu jesen sam posijao zimsku salatu, brali smo ju cijelo proljeće dok nije otišla u sjeme, onda sam ju pokosio zajedno sa okolnom travom
Ta salata je još danas živa, nakon sušnog ljeta, trave koja ju guši i mene koji sam ju par puta pokosio na par cm visine
Plan je ovakav!

Nema više kretanja ispočetka s vrtom već samo nadogradnja kroz 12 mjeseci - iz godine u godinu
Znači nema frezanja pa sijanje na čiste gredice već sijanje po 'starim' gredicama
Npr. grupa salate se digne u sjeme, počupam par komada sa sjeverne strane i posijem nešto na to mjesto - zaštićeno ostalom starom salatom s juga i drugim okolnim povrćem
Uz dodatak šaku-dvije malča i/ili zrelog gnoja
Znači planiram razvijati malu vrtnu džunglu od raznog povrća, cvijeća i bilja koje tjera štetočine
Grmlje tipa maline ću staviti svakih 6-7m jedan manji grm, nadam se da ću ih uspješno kontrolirati u širenju
Možda stavim i poneku trajnicu tipa Čičoka
Možda se povrće na kraju krene samo zasijavati pa će moj posao biti samo branje i usmjeravanje ovisno o aktualnoj piramidi prehrane

:)
Ne samo da ovaj način uzgoja zvuči najprirodnije, sada mi izgleda kao jedini mogući bez masovnog natapanja i ostalih modernih izmišljotina
Fu-ku-oka-!!