Ogi

Dijelimo iskustva i radost vrtlarenja
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ove godine se počela otvarati mogućnost za kupovinu još zemlje u nastavku
Najveća stabla želim staviti što sjevernije a sada još ne znam gdje će to biti :)
Osim jabuka većina drugog voća se brzo kvari i prolazi tako da ostalo voće ne planiram saditi više od dva-tri stabla
Moram pričekati s planiranjem dok ne vidim kako će se stvari razvijati a onda dobro razmisliti
U svakom slučaju biti će mjesta i za čičoku ali ona sadrži puno jednostavnih šećera u obliku inulina što je ustvari fruktoza koju pokušavam ograničiti na 50g dnevno pa mi je bolje jesti voće u toj mjeri
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

U Bauhausu imaju ove mreže: http://www.intermaskft.hu/index.php?content=187
Od HDPE materijala: http://epsplasticlumber.com/index.cfm/p ... s-hdpe.cfm

Planiram probati uzgoj s ovom od 80% zaustavljanja svjetlosti, znači oslabi sunce 5 puta
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika

Izgled sjene od 80% mreže, čini se ok ali postoji nekoliko problema:

1. Mreža je polupropustna za vodu
Voda klizi po mreži, skuplja se na jednom mjestu, stoji i opterećuje mrežu
Kiša ne bi ravnomjerno zalijevala gredice
2. Ponaša se kao jedro
Ovo je manji problem jer konstrukcija se može napraviti dovoljno čvrsta ali to košta
3. Mreža smrdi po plastici
Možda bi se s vremenom taj smrad smanjio ali nova je jako smrdila na suncu

Iz očaja sam napravio ovaj brzinski test da bi si potvrdio očekivane probleme i što prije zaboravio ideju
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Na slici gore se vide gredice nakon 15 dana od sijanja matovilca i špinata
Odmah nakon sijanja je bila obilna kiša, još jednom kroz nekoliko dana i zalio sam jednom ručno
Ovo je rezultat, jedino što napreduje je korov, sjeme je malo niknulo i stalo u toj suhoj zemlji :(

Idućih se nekoliko dana očekuje kiša, u protivnom će se ti mali izdanci posušiti ili biti pojedeni
Nekako moram zaštititi zemlju od isušivanja barem u toj kritičnoj fazi
Čini mi se da nije rješenje u velikoj i visokoj konstrukciji već u više malih i niskih koje bi stavljao i sklanjao po potrebi :idea:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika

Ipak, ove godine sam jako zadovoljan s jednom gredicom :)
Slikana je malo prije, nalazi se u Zagrebu, istočno od zida garaže, iza 14h je u hladu od zida a prije podne u djelomičnom hladu od velikog oraha i šljiva
Na direktnom suncu je recimo samo od 11-13h
Zalijevao sam je samo 2-3 puta, sva ostala vlaga je od kiše
Plijevio je uopće nisam, tu i tamo bi otkinuo neki korov dok berem plodove

Sijao sam samo jednom na proljeće i cijelu godinu brao...i danas sam imao ciklu za doručak i blitvu za ručak
Gredica se cijelo vrijeme obnavlja, blitva nije otišla u sjeme, šuma lišća radi sama sebi hlad i štiti zemlju od isušivanja

Ovo je definitivno dobar smjer kojim ću pokušati stvoriti plodni vrt na selu
Bilo kakav hlad od voćki ne mogu očekivati još godinama, moram smisliti neke prirodne i/ili umjetne zaklone koji će štititi gredice od sunca i vjetra
Posebno u početku kada krećem od gole zemlje, takve početke ću nastojat izbjeći
Planiram samo po malo sijati gdje je kakva rupa i dodavati mješavinu komposta, gnoja i ostalih organskih materijala za malčiranja
Masovno malčiranje se nije pokazalo dobrim ali mislim da bi umjereno dodavanje malča kroz godinu mogao biti jedan od načina za čuvanje vlažnosti zemlje
U nastavku ću svoje vrtlarenje prije svega promišljati kroz kapljice vode što život znače i kako ih što bolje sačuvati :)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Kupio sam za probu Vrteks: http://www.tosama-trgovina.si/188_Dom-i ... -m-x-5-5-m

U Zagrebu sam nedugo posijao dvije gredice zimske salate, sve je niknulo i nakon tjedan dana nestalo
Možda su puževi ili ptice, ne znam...

Vrteks i slični materijali navodno dobro štite mlade biljčice u fazi nicanja i kod niskih (i visokih??) temperatura
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Pokušao sam danas na selu postaviti Vrteks dimenzije 5.5x2.2m
Na sreću bilo je vjetrovito pa sam odmah isprobao u teškim uvjetima
Nema šanse, mora biti odmah uz zemlju i spojen sa svih strana sa zemljom, u protivnom ga diže i trga već osrednji vjetar
Bilo kakve umjetne zaštite od sunca i vjetra su preskupe, presmrdljive i preružne :ironican:

Prošlu jesen sam posijao zimsku salatu, brali smo ju cijelo proljeće dok nije otišla u sjeme, onda sam ju pokosio zajedno sa okolnom travom
Ta salata je još danas živa, nakon sušnog ljeta, trave koja ju guši i mene koji sam ju par puta pokosio na par cm visine

Plan je ovakav! :D
Nema više kretanja ispočetka s vrtom već samo nadogradnja kroz 12 mjeseci - iz godine u godinu
Znači nema frezanja pa sijanje na čiste gredice već sijanje po 'starim' gredicama
Npr. grupa salate se digne u sjeme, počupam par komada sa sjeverne strane i posijem nešto na to mjesto - zaštićeno ostalom starom salatom s juga i drugim okolnim povrćem
Uz dodatak šaku-dvije malča i/ili zrelog gnoja

Znači planiram razvijati malu vrtnu džunglu od raznog povrća, cvijeća i bilja koje tjera štetočine
Grmlje tipa maline ću staviti svakih 6-7m jedan manji grm, nadam se da ću ih uspješno kontrolirati u širenju
Možda stavim i poneku trajnicu tipa Čičoka

Možda se povrće na kraju krene samo zasijavati pa će moj posao biti samo branje i usmjeravanje ovisno o aktualnoj piramidi prehrane :D:)
Ne samo da ovaj način uzgoja zvuči najprirodnije, sada mi izgleda kao jedini mogući bez masovnog natapanja i ostalih modernih izmišljotina
Fu-ku-oka-!! :mirisi:
pkristo

Post Postao/la pkristo »

ogi je napisao/la:...Možda stavim i poneku trajnicu tipa Čičoka

Možda se povrće na kraju krene samo zasijavati pa će moj posao biti samo branje i usmjeravanje ovisno o aktualnoj piramidi prehrane :D:)
Ne samo da ovaj način uzgoja zvuči najprirodnije, sada mi izgleda kao jedini mogući bez masovnog natapanja i ostalih modernih izmišljotina
Fu-ku-oka-!! :mirisi:
Ja imam u vrtu čičoke i uredno se samorazmnožavaju - dapače ponaša se kao korov. Što mi baš i treba. Imam i jako dobra iskustva s krumpirom - ono što nisam povadio uredno je prezimilo i niknulo u proljeće. Sad sam u taj mali vrt dodao i batat te par rajčica i praprika. Očekujem slične rezultate. Po Ruth Stout treba barem 3 godine kako bi zemlja dovoljno omekšala i razrahlila se metodom malčiranja. Prve dvije godine je rodnost puno slabija - baš kako je i tvoje iskustvo pokazalo. Treba malim, postupnim koracima ići prema samoobnavljajućem vrtu - šumi hrane! ;)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Debeli sloj malča od sijena ili slame je loša stvar ali tanki sloj suhe pokošene trave ili nasjeckanih grana mislim da je koristan

Najvažnije što sam shvatio ove godine je da se povrtnjak treba nadograđivati a ne odrat svu zemlju pa sve ispočetka
Mi ljudi volimo sve počistiti pa iznova, malo nam je teže ufurati se u kaos biljnog svijeta - u biti predivan sklad
U pravu si, sve vodi prema nekom obliku šumskog vrta :)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:Od uzdignutih gredica si odustao?
Jesam :D

Na selu dobro napreduje zimska salata, 3 vrste, čini se da četvrta nije niknula
Matovilac isto polako napreduje, špinat jako slabo za sada...

U Zagrebu sam danas posijao na dvije gredice špinat, malo blitve i salate
Jedan dio sam pokrio Vrteksom, drugi tankim slojem suhe trave a treći je ostao gol, za probu...

slika
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Danas kišne gliste plešu trbušni ples na mojim gredicama :zubi:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

ogi je napisao/la:Najvažnije što sam shvatio ove godine je da se povrtnjak treba nadograđivati a ne odrat svu zemlju pa sve ispočetka
Druga važna stvar koju sam naučio ove godine je da klasičan malč uzrokuje nedostatak dušika i guši rast povrća.
Skinuti ću svu slamu/sijeno i pomiješati s konjskim gnojem da što prije strune.
Od sada ću zemlju malčirati sa mješavinom konjskog gnoja i materijalom koji se inače stavlja u kompost

:sunceko: ..jedva čekam

Dobio sam odgovor na pitanje od prije dva mjeseca:
ogi je napisao/la:Prošle godine mi je svo povrće uništila suša i korov
Ove godine malč nije pomogao
Kako dalje? :(
slika
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika

Ovo je slika od 25.4.2013., priprema zemlje za uzgoj kukuruza preko malča
S desne strane se vidi jedan tamniji pojas zemlje, to je dio na kojem je bio stari malč, tu je zemlja bila vlažnija
Njega sam povukao u stranu (vidi se) i kasnije vratio

Kukuruz je ostao slab i nerazvijen, teško da će biti koji klip za sjeme
Desna strana na kojoj je malč od slame bio dvije godine za redom rodila je još duplo lošije!
Na toj strani kukuruz je ostao skroz nizak i nije razvio nikakav plod

To znači da malč od slame/sijena negativno utječe na plodnost zemlje i kroz duže vrijeme!
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Danas smo napravili betonsku podlogu za spremište traktora i alata, 6x4m
Ostalo će biti od drveta i limeni krov

Zimska salata dobro napreduje, susjedi dolaze po presadnice :)
Ogradio sam laganom ogradom još 20m da mi susjedove kokoši ne bi napale tu salatu
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Jučer sam bio na selu, nisam čekao do subote jer se zemlja suši, sutra bi bilo još teže pljeviti
Matovilac se drži odlično, ako tako ostane urod će biti velik, mislim da će se kroz dva tjedna već moći brati

Špinat je posijan na istoj površini ali sveukupno teško da će biti za jedan ručak, na sreću u Zagrebu je dobro niknuo ali na puno manjoj površini

Salata odlično napreduje, zdrava je i čvrstih listova
Gusto je nikla, planiram presađivanje kad još malo poraste i padne kiša

Sutra back to the eaden! :skace:
Odgovori