Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Namakanje
1, 2  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 7.7.2013. ned. 11:06    Naslov: Namakanje Citiraj i odgovori

Citat:
Kukuruz - Indijanci su ga koristili na "101" nacin, osim za hranu služio im je i kao sklonište, dekoracija, pa cak i kao gorivo. Poznato je da su jelima od kukuruza cesto dodavali neznatne kolicine pepela, jer su vjerovali da ih to cini zdravijima. Danas znamo rješenje te zagonetke! Kukuruz sadrži vitamin B3 u obliku kojega naš organizam ne može iskoristiti. Izgaranjem drveta nastaje pepeo koji sadrži male kolicine vapna, a ono pomaže oslobadjanju i iskorištavanju vitamina B3. U Europu su kukuruz donijeli španjolski i portugalski istraživaci, no nažalost na Starom kontinentu je ignoriran indijanski ritual dodavanja pepela jelima od kukuruza što je dovelo do pomanjkanja vitamina B3 i pojavi bolesti zvane pelagra.


Citat:
Specijalna tehnika kuhanja koja se zove nikstamalizacija je potrebna da bi se povećala biološka dostupnost niacina tijekom obrade kukuruza ili brašna. Kukuruz sadrži određene količine niacina, ali se taj niaicn nalazi u vezanom obliku, tj. u obliku u kojem nije nutritivno dostupan ljudima. Tradicionalan način pripreme kukuruznih tortilla u Meksiku uključuje namakanje kukuruza u vapnu (otopini kalcijeva oksida) prije kuhanja.


Kažu da namakanje graha u sodi bikarboni uklanja probavne smetnje
Zajedničko pepelu, vapnu i sodi bikarboni je povećavanje lužnatosti vode
Čini se da namakanje žitarica i mahunarki u lužnatoj vodi povoljno djeluje na probavu istih i smanjuje vrijeme kuhanja

https://en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization


Zadnja promjena: ogi; 26.9.2015. sub. 23:19; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 8.7.2013. pon. 14:42    Naslov: Citiraj i odgovori



Ovo ću probati danas
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 8.7.2013. pon. 16:20    Naslov: Citiraj i odgovori

pH vode sa sodom bikarbonom je 8, sa vapnom 12

http://www.cheeseslave.com/why-soak-and-sprout-grains/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 8.7.2013. pon. 17:48    Naslov: Citiraj i odgovori

Hmm..neki za namakanje žitarica preporučuju kiselu otopinu Upitnik

www.allaboutfasting.com/soaking-grains.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 8.7.2013. pon. 17:57    Naslov: Citiraj i odgovori

http://realhealthykids.com/wp-content/uploads/2011/11/Overview-of-Grains.pdf
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 8.7.2013. pon. 23:10    Naslov: Citiraj i odgovori

...as there are claims that these traditional preparation methods reduce the dangerous properties of grains, it is worth another look:

http://wellnessmama.com/3807/are-sprouted-soaked-and-fermented-grains-healthy/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.7.2013. uto. 11:45    Naslov: Citiraj i odgovori



Bijeli domaći kukuruz (desno) nakon nikstamalizacije (lijevo) prije kuhanja.
Vanjska kožica je otpala kod ispiranja, kukuruz je mekan, mislim da će pola sata kuhanja biti sasvim dovoljno
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 12.8.2013. pon. 10:41    Naslov: Citiraj i odgovori

Jucer sam uz kukuruz stavio i grah u vapnenu vodu. Kukuruz se nije napeo i nije otpala ljuska, kolicina vode i vapna i postupak su bili isti. Grah je jako omeksao ali ljuska mu nije otpala.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 12.8.2013. pon. 23:10    Naslov: Citiraj i odgovori

Nakon dva sata kuhanja grah je ostao jednako tvrd kao i na početku smijeh1 ..kao da je od plastike
Kukuruz se skuhao normalno Upitnik
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 556
Lokacija: ZG

PostPostano: 13.8.2013. uto. 11:35    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Nakon dva sata kuhanja grah je ostao jednako tvrd kao i na početku smijeh1 ..kao da je od plastike
Kukuruz se skuhao normalno Upitnik

Kakav je to grah? Made in China? Baci to. Ili napravi test najprije: namoči ga preko noći pa stavi na gazu i promatraj može li klijati. Ako ne može - baci to! Sjemenka koja ne može klijati (kukuruz, pšenica, grah, leća, slanutak, lan...) je previše industrijski obrađena i nije više dobra za ljudsku ishranu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 13.8.2013. uto. 12:53    Naslov: Citiraj i odgovori

Bijeli, naš domaći, upravo ga držim samog u običnoj vodi pa ćemo vidjeti...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 16.8.2013. pet. 16:16    Naslov: Citiraj i odgovori

Nakon 24h namakanja u običnoj vodi, trebalo mu je 1.5h za kuhanje

Isti grah je bio kuhan sa pola čajne žličice sode bikarbone za samo pola sata!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.4.2014. sri. 15:28    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.healthbeyondhype.com/the-hidden-dangers-in-your-whole-grains-beans-nuts-and-seeds-ezp-138.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 556
Lokacija: ZG

PostPostano: 5.5.2014. pon. 15:53    Naslov: Citiraj i odgovori

Svakako treba namakati sve sjemenke - potiče se razvoj enzima, znatno smanjuje udio antinutrijenata...Sjemenka u sušnom razdoblju mora hibernirati i zaustaviti sve biološke procese. Zato ju treba "probuditi".
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12060
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 26.9.2015. sub. 23:27    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.yogitrition.com/soaking-grains-beans-nuts-and-seeds-101/

http://www.phyticacid.org/soaking-beans/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan