Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
|
Postano: 3.6.2011. pet. 20:34 Naslov: |
|
|
Pokušaj kod njih: www.rustica.hr
Do sada su mi pomagali susjedi sa svojim strojevima kod pripreme zemlje, sijanja i žetve
Pretpostavljam da ti planiraš raditi sve ručno?
Kao i ja od ove godine |
|
[Vrh] |
|
|
prima
|
Postano: 4.6.2011. sub. 08:35 Naslov: |
|
|
kontaktiraću rusticu, iako mislim da im negdje na webu stoji da sjemena imaju samo za svoje potrebe i za radionice.
nemam pojma još kako ću raditi, mogu dobiti oranje i frezanje ako želim (a ne želim), a žetva ručno ili da porušim suhozid ( ne bi ni to).
sve mi se čini da ću probati sve ručno (sa kuglicama gline tamo gdje odavno nije obrađivano, a direktno sijanje tamo gdje je ovo proljeće frezano).
Kako si ti dalje rješavao vršidbu, mlin...melješ sve odjednom ili manje količine po potrebi? električni mlin ili vodenica ili nešto treće? |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
|
[Vrh] |
|
|
Drug Mile
Pridružen/a: 02. 06. 2011. Postovi: 354 Lokacija: Gorski kotar - RIjeka
|
Postano: 18.8.2011. čet. 10:12 Naslov: |
|
|
Znači li ovo da je moguće započeti s uzgojem žitarica na višegodišnjoj ledini, bez upotrebe strojeva, bez oranja i drugih uobičajenih stvari? Čitao sam Fukuoku, on sije novu kulturu prije žetve prethodne (pšenica-riža-pšenica...). Bonfils sije djetelinu i ima samo jednu žetvu godišnje. Taj dio mi je jasan. Ima i preporuku za početak uzgoja, u lipnju pokositi travu i posijati pšenicu (bez oranja, frezanja), onda sijati djetelinu više puta da prekrije tlo. Nego nije mi jasno, je li to samo dobra ideja, ili zaista netko tako radi, i ima rezultate koje može pokazati?
Guglanje Bonfilsovog imena me vodi na neke članke na francuskom koji ne razumijem, na youtubeu nisam našao video zapis o ovakvom načinu uzgoja, ali svejedno mi je dovoljno zanimljivo da i sam probam ovo. Nemam strojeve, pa gledam razvoj svog uzgoja usmjeriti na metode koje ne zahtjevaju strojeve. |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
|
[Vrh] |
|
|
zoran petrov
|
Postano: 1.5.2018. uto. 17:43 Naslov: |
|
|
malus je napisao/la: | ogi je napisao/la: | Neku staru vrstu koju ljudi u tom selu imaju odavno
Prvo ću probati bez frezanja odmah nakon žetve položiti slamu na zemlju i ostaviti do proljeća kada slijedi povrće a na jesen opet sijanje pšenice
Ako se odlučim na frezanje onda će to biti samo plitko |
Jesi li čitao možda o marc bonfilsovoj metodi : www.scribd.com/doc/23723659/Nat-Ag-Winter-Wheat-in-N-Europe-by-Marc-Bonfils.
To je metoda za ozimnu pšenicu. I inkorporira učenja Fukuoke iako je Bonfils to razvijao bez znanja o Fukuoki i njegovim načelima.
To bi ja provao. Što misliš? Recimo ja bi volio provat na 30-50 m2 po ovoj metodi. Ja se razmišljam, samo mi treba starinska ozimna sorta pšenice.
Tvoja metoda ima logike jer izmjenjuješ uzgoj povrća i pšenice, samo može li jednostavnije? |
Davno se o ovome pisalo ali mislim da je potrebno pojasniti tj.reci, barem za one koji slucajno nabasaju na ovaj forum a zaintreesuju se za Bonfilsovu metodu - uputstva koja postoje na internetu nisu dovoljna za uspesnu primenu ove metode! Koliko mi je poznato postoji spis o toj metodi koji nije preveden sa francuskog a i nije bas dostupan! Tako je Marc zeleo uostalom dosta toga je rasuto po internetu. U svakom slucaju prvi i osnovni problem je naci staru psenicu koja se seje u julu mesecu!! Takve nema sem mozda neke vrste Timofejev...
Toliko od mene! |
|
[Vrh] |
|
|
|