Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Pšenica
Prethodna  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prava žita
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin

PostPostano: 3.6.2011. pet. 20:34    Naslov: Citiraj i odgovori

Pokušaj kod njih: www.rustica.hr

Do sada su mi pomagali susjedi sa svojim strojevima kod pripreme zemlje, sijanja i žetve
Pretpostavljam da ti planiraš raditi sve ručno?
Kao i ja od ove godine Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
prima

PostPostano: 4.6.2011. sub. 08:35    Naslov: Citiraj i odgovori

kontaktiraću rusticu, iako mislim da im negdje na webu stoji da sjemena imaju samo za svoje potrebe i za radionice.

nemam pojma još kako ću raditi, mogu dobiti oranje i frezanje ako želim (a ne želim), a žetva ručno ili da porušim suhozid ( ne bi ni to).
sve mi se čini da ću probati sve ručno (sa kuglicama gline tamo gdje odavno nije obrađivano, a direktno sijanje tamo gdje je ovo proljeće frezano).

Kako si ti dalje rješavao vršidbu, mlin...melješ sve odjednom ili manje količine po potrebi? električni mlin ili vodenica ili nešto treće?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin

PostPostano: 4.6.2011. sub. 10:18    Naslov: Citiraj i odgovori

prima je napisao/la:

Kako si ti dalje rješavao vršidbu, mlin...melješ sve odjednom ili manje količine po potrebi? električni mlin ili vodenica ili nešto treće?

Susjed ima mali kombajn a pšenicu čuvamo u zrnu i meljemo po potrebi
Na električni mlin ili tu: http://www.zemljani.com/forum/viewtopic.php?t=299&postdays=0&postorder=asc&start=30
[Vrh]
Drug Mile

PostPostano: 18.8.2011. čet. 10:12    Naslov: Citiraj i odgovori

malus je napisao/la:

Jesi li čitao možda o marc bonfilsovoj metodi : www.scribd.com/doc/23723659/Nat-Ag-Winter-Wheat-in-N-Europe-by-Marc-Bonfils.
To je metoda za ozimnu pšenicu. I inkorporira učenja Fukuoke iako je Bonfils to razvijao bez znanja o Fukuoki i njegovim načelima.

Znači li ovo da je moguće započeti s uzgojem žitarica na višegodišnjoj ledini, bez upotrebe strojeva, bez oranja i drugih uobičajenih stvari? Čitao sam Fukuoku, on sije novu kulturu prije žetve prethodne (pšenica-riža-pšenica...). Bonfils sije djetelinu i ima samo jednu žetvu godišnje. Taj dio mi je jasan. Ima i preporuku za početak uzgoja, u lipnju pokositi travu i posijati pšenicu (bez oranja, frezanja), onda sijati djetelinu više puta da prekrije tlo. Nego nije mi jasno, je li to samo dobra ideja, ili zaista netko tako radi, i ima rezultate koje može pokazati?

Guglanje Bonfilsovog imena me vodi na neke članke na francuskom koji ne razumijem, na youtubeu nisam našao video zapis o ovakvom načinu uzgoja, ali svejedno mi je dovoljno zanimljivo da i sam probam ovo. Nemam strojeve, pa gledam razvoj svog uzgoja usmjeriti na metode koje ne zahtjevaju strojeve.
[Vrh]
pkristo

PostPostano: 6.5.2013. pon. 15:29    Naslov: Citiraj i odgovori

Zanimljiv članak o pšenici: http://www.sirovahrana.hr/clanak/psenica_i_gluten-946
[Vrh]
pkristo

PostPostano: 16.9.2015. sri. 13:25    Naslov: Citiraj i odgovori

Dobar članak o današnjoj pšenici:
http://atma.hr/opasna-nova-psenica-je-svuda-oko-nas-puna-superskroba-i-superglutena-zaobilaziti-u-sirokom-luku/
[Vrh]
zoran petrov

PostPostano: 1.5.2018. uto. 17:43    Naslov: Citiraj i odgovori

malus je napisao/la:
ogi je napisao/la:
Neku staru vrstu koju ljudi u tom selu imaju odavno

Prvo ću probati bez frezanja odmah nakon žetve položiti slamu na zemlju i ostaviti do proljeća kada slijedi povrće a na jesen opet sijanje pšenice
Ako se odlučim na frezanje onda će to biti samo plitko

Jesi li čitao možda o marc bonfilsovoj metodi : www.scribd.com/doc/23723659/Nat-Ag-Winter-Wheat-in-N-Europe-by-Marc-Bonfils.
To je metoda za ozimnu pšenicu. I inkorporira učenja Fukuoke iako je Bonfils to razvijao bez znanja o Fukuoki i njegovim načelima.

To bi ja provao. Što misliš? Recimo ja bi volio provat na 30-50 m2 po ovoj metodi. Ja se razmišljam, samo mi treba starinska ozimna sorta pšenice.

Tvoja metoda ima logike jer izmjenjuješ uzgoj povrća i pšenice, samo može li jednostavnije?

Davno se o ovome pisalo ali mislim da je potrebno pojasniti tj.reci, barem za one koji slucajno nabasaju na ovaj forum a zaintreesuju se za Bonfilsovu metodu - uputstva koja postoje na internetu nisu dovoljna za uspesnu primenu ove metode! Koliko mi je poznato postoji spis o toj metodi koji nije preveden sa francuskog a i nije bas dostupan! Tako je Marc zeleo uostalom dosta toga je rasuto po internetu. U svakom slucaju prvi i osnovni problem je naci staru psenicu koja se seje u julu mesecu!! Takve nema sem mozda neke vrste Timofejev...

Toliko od mene!
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prava žita Vremenska zona: GMT + 02:00.
Prethodna  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.