Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Jabuke

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Zrnato
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 28.9.2007. pet. 23:42    Naslov: Jabuke Citiraj i odgovori

Jabuke



Zrele mirisne jabuke siguran su znak da se bliži jesen. Stablo jabuke potječe iz istočne Europe i jugozapadne Azije, odakle se proširilo po cijelom svijetu te nam je danas na tržištu dostupno više od 7 000 vrsta.

Stara izreka “Jedna jabuka dnevno drži nas podalje od liječnika” nije tek dio folklora. Prema novijim istraživanjima, jabuka je izrazito zdrava namirnica koja sadrži vrijedne tvari – prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu.
Jedna jabuka srednje veličine osigurava 3 grama vlakana, što je više od 10 % preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti te pospješuje probavu.

Flavonoidi, vrsta pigmenta u jabukama, intenzivno se istražuju. Ovim molekulama pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebice preventivno djelovanje na razvoj bolesti srca. Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna djelovanja ovog flavonoida leže u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti, posebice u sprezi s vitaminom C koji također nalazimo u jabukama.

Smatra se da jabuke pomažu u redukciji rizika od srčanih bolesti, a studije pokazuju da redoviti unos može reducirati visoku razinu kolesterola u krvi.

Jabuke reguliraju kiselost želuca te na taj način pomažu u probavi belančevina i masti. Iz ovoga razloga kao i zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana koji smanjuju osjećaj gladi, jabuke su sastavni dio redukcijskih dijeta.
Izvrsne su za čišćenje orgaizma jer potiču rad jetre i mokrenje.

Jabuke su sa svim svojim, za zdravlje blagotvornim karakteristikama, dostupne svakome džepu i u svim godišnjim dobima.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11933
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 2.10.2007. uto. 23:01    Naslov: Citiraj i odgovori

Jabuka - kvalitetan izvor vitamina i minerala

Jabuka u svako doba godine mami svojim izgledom i mirisom. Kombinacijom različitih okusa i aroma, jabuka pruža svojevrsni užitak uz istovremenu blagodat po zdravlje organizma.

Jabuka je plod voćke koju latinski nazivamo Malus silvestris. Pradomovina jabuke je Europa i jugozapadna Azija. Uzgaja se duže nego što o tome postoje zapisi. Raste u svim temperaturnim područjima, a postoje i pojedine vrste jabuka koje potječu iz područja Sjeverne Amerike.

Danas se jabuka široko uzgaja i postoje nebrojene razlicite vrste jabuka. Smatra se jednom od najvažnijih poljoprivrednih kultura.

Jabuka je osvježavajuće voće samo sebi svojstvene arome i okusa, kojeg najbolje definiramo kao slatko-kiseli okus. Najčešće se jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, preraduje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjeni jabučni ocat.

Jabuka - adut u dijetama

Zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju sa vodom) u našem želucu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Time jabuka postaje namirnica izbora prilikom provođenja redukcijskih dijeta, jer služi upravo otklanjanju osjećaja gladi.

Jabuka osim toga sadrži dijelom i monosaharid fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim, a da ne dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga, posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti skladištenje šećera i stvaranje masti iz šećera.

Spomenuti pektin sadržan u jabuci u količini od oko 1.2 grama, ima vrlo povoljan učinak na probavni sustav. Jabuka bez kore ili pak u kuhanom obliku preporuča se u prehrani bolesnika oboljelih od bolesti žuči, bolesti debelog crijeva i kod čira na želucu. Sočna se jabuka svakodnevno preporučuje u dijeti srčanih bolesnika.

Pečene jabuke ukusna su i hranjiva užina koja se preporuča u prehrani bubrežnih bolesnika. Jabuka se može upotrijebiti u prehrani osoba koje moraju voditi računa o tome da unose manje količine kalija i fosfora, odnosno, kalcija u svoj organizam.

Nadalje ovo je voće djelotvorno u zaluživanju mokraće (stanje koje je potrebno održavati kod šećerne bolesti, acidoze, bolesti srca, bolesti jetra i bubrega praćenih acidozom, kod kroničnih proljeva, komplikacija u trudnoći i dugotrajnog gladovanja. Svakako bi ovo voće trebalo preporučiti onim osobama koje obožavaju meso i svakodnevno konzumiraju veće količine mesa, jer se njihov organizam dodatno mora "boriti" protiv suvišnog zakiseljavanja.

Oguljena – neoguljena

Budući da postoje i osobe koje zbog određenog razloga ne mogu jesti cijelu jabuku zajedno s korom, u tablici su detaljno navedene nutritivne komponente sadržane u 100 grama neoguljene i oguljene jabuke. Zapravo su razlike vrlo male i ne postoji razlog da ovo "prastaro" voće, u jednom ili drugom obliku ne stigne na naše stolove.

Nutritivni sastav 100 g sirove jabuke: neoguljena / oguljena

voda (g) 83.8 / 87.5
masti (g) 0.36 / 0.32
proteini (g) 0.22 / 0.32
ugljikohidrati (g) 15.3 / 15.4
prehrambena vlakna (g) 2.0 / 2.3
vitamin A (IU) 53.6 / 45.4
vitamin C (mg) 6.0 / 4.1
vitamin B1 (mg) 0.014 / 0.014
vitamin B2 (mg) 0.015 / 0.008
vitamin B6 (mg) 0.05 / 0.05
niacin (mg) 0.07 / 0.07
folna kiselina (mcg) 2.9 / 0.81
kalcij (mg) 7.2 / 4.1
natrij (mg) 0.72 / 0.00
kalij (mg) 115.1 / 115.0
zeljezo (mg) 0.181 / 0.073
magnezij (mg) 4.3 / 3.2
fosfor (mg) 7.2 / 7.2
mangan (mg) 0.045 / 0.023
kcal (kJ) 58.6 (246) / 58.3 (244)

Izvor: http://www.fitness.com.hr
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 6.11.2007. uto. 14:27    Naslov: Citiraj i odgovori

Što je dobro crvu, dobro je i nama



Prvi studenoga je i Svjetski dan jabuka, voća iz porodice ruža dostupnog cijele godine. Jabuke su rasle još u neolitu, a na naš su jelovnik, prema predaji, stigle ravno iz raja.

Jabuka je danas najrasprostranjenije voće - poznato je više od 7000 sorti, no u upotrebi ih je malo: samo dvadesetak sorti zauzima čak 80 posto svjetske proizvodnje. Od tih dvadesetak najvažnije su zlatni delišes, granny smith, jonathan, crveni delišes, idared, mcintosh, pink lady, york...

Zbog velikog udjela ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije. Kora sadrži mnogo više antioksidanta nego mesnati dio pa bi bilo bolje jesti cijelu jabuku, ali danas, u doba pesticida, morate znati odakle ta jabuka potječe.

Nažalost, čak i nakon pranja, prosječna jabuka na kori sadrži oko 20 štetnih tvari jer se u industrijskoj proizvodnji tretiraju tko zna koliko puta. Ako ih niste ubrali u vlastitom vrtu u nekoj čistoj oazi, guljenje je nužno! A kad ih kupujete na tržnici, ne zaobilazite one male i neugledne. I ne grozite se crva u njima, jer što je dobro crvu, dobro je i nama.

U mnogim je kulturama jabuka bila povezana sa zdravljem i liječenjem - u narodnoj se medicini koristila kao anestetik, antiseptik i sedativ. Njome nećemo izliječiti bolest, ali ako ih svakodnevno jedemo, možemo spriječiti mnoge tegobe. U nas se, uostalom, običavalo reći "Pojedi jabuku prije spavanja i doktor će za svoj kruh moliti". Danas bismo to mogli malo preinačiti: "Pojedi oguljenu jabuku"…

Net.hr
01.11.2007.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 6.11.2007. uto. 21:46    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi jel imas jabuka? kod koga bih mogla kupiti bio jabuke?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11933
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.11.2007. uto. 21:57    Naslov: Citiraj i odgovori

aspalatus je napisao/la:
ogi jel imas jabuka? kod koga bih mogla kupiti bio jabuke?

Jos malo ih je ostalo..zao mi je
Kada kupim jos zemlje, onda cu uz cijeli sjeverni rub njive posaditi red vocki
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.11.2007. uto. 22:33    Naslov: Citiraj i odgovori

aspalatus je napisao/la:
ogi jel imas jabuka? kod koga bih mogla kupiti bio jabuke?


U zg ih imaju bio&bio.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11933
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.12.2011. čet. 23:41    Naslov: Citiraj i odgovori

U svijetu raste između 7000 i 8000 sorata jabuka. Međutim, taj se ukusni proizvod rijetko nalazi na stolu u nas. Djelomice iz neznanja, djelomice iz nemarnosti, ali i zbog loših navika i financijskih razloga. Nitko ne bi smio reći da ne voli jabuku, jer je paleta sorata zaista velika, a dostupne su na tržištu cijele godine. Osim toga, jabuka je najjeftinije voće. Kad zagrizemo u čvrstu, sočnu jabuku, jesmo li svjesni da dobijemo zapravo puno više od samo ukusnog obroka?

JESTE LI ZNALI

Jabuka je iz porodice ruža
Svježe jabuke plivaju jer 25% njihova volumena čini zrak
Vjeruje se da su rasle još u neolitu. Pougljenjeni ostaci jabuka nađeni su na arheološkim iskopinama u Švicarskoj, a potječu vjerojatno iz željeznog doba. U kameno doba zimi su se čuvale narezane na kriške i sušene na suncu
Čovjek ih je skupljao i skladištio još prije 5000 godina, a vjeruje se da su porijeklom iz jugozapadne Azije, negdje s obronaka Himalaja, odakle su se širile dalje po svijetu. Spominju se i na crtežima starih civilizacija, a Rimsko Carstvo poznavalo je 36 sorata jabuka. Naime, jabuka je bila omiljeno voće Grka i Rimljana
Spominje se u Starom zavjetu kao simbol svekolikog znanja u obliku drva spoznaje u Knjizi postanka
Jabuka je simbol besmrtnosti
Staro je vjerovanje kako jabuku treba darovati svojoj ljubavi, i to na taj način da se podijeli na dvije polovice
Od drveta jabuke izrađuju se "čarobni štapići"
Najveća ikad ubrana jabuka težila je 1416 grama, ušla je u Guinessovu knjigu rekorda, a ubrana je u Michiganu
Godišnja potrošnja u Hrvatskoj je 16-17 kg po stanovniku, što je samo polovica preporučene količine
Najveći proizvođač je SSSR, zatim SAD, a slijede Kina, Francuska, Njemačka i Italija
Od 100 kg jabuka moguće je dobiti 55-75 litara soka
Pomologija je znanost koja se bavi proučavanjem uzgoja jabuka
Jabuka se još uvijek uglavnom bere ručno
Idealno je sredstvo za čišćenje srebrnine. Od jabuka se načini kašica, njome istrljamo srebrninu, ostavimo sat vremena da djeluje, isperemo i osušimo mekom krpom
U vreću krumpira stavlja se jedna jabuka kako bi spriječila klijanje
Jabuku možemo ostaviti i u kutiji s domaćim keksima kako bi oni ostali svježi, mekani i zadržali svoju vlažnost
Od jabuka možemo dobiti jabučnicu, tj. Sok od jabuka, jabukovaču (rakiju od jabuka), jabučni ocat, vino, od nje možemo pripraviti marmeladu, kompot, može se kandirati, sušiti u čips, kolače, raditi slavni kalvados, koji je žestoko piće, okusa slična vinu i vinjaku
Nismo jedini koji uživamo u njima vole ih medvjedi, konji, krave, rakuni, mnogi kukci.

PREHRAMBENE VRUEDNOSTI

Kada govorimo o voću u prehrani svaki prosječan čovjek najprije pomisli na važnost voća zbog vitamina. Međutim, ono što treba istaknuti, voće, pa tako i jabuka o kojoj ovdje govorimo, od neprocjenjive je vrijednosti zbog nekih svojih drugih uloga. Posebno karakteristično za nju je da je izvor bogat vlaknastim tvarima, koje su mješavina celuloze, hemiceluloze, pektina, polisaharida i lignina. Naime, samo jedna jabuka sadrži 20% dnevnih potreba organizma za vlaknima. Čak 80% vlakana topljivo je u vodi, a ostatak netopljiv. Topljiva vlakna na sebe vežu razne ione i žučne soli. Iako postoje različita tumačenja i neslaganja znanstvenika, ipak je većina prihvatila tezu da topljiva vlakna snizuju razinu kolesterola i tako smanjuju rizik obolijevanja od ateroskleroze. Posebno je tu važna molekula pektina, koja bubreći veže na sebe kolesterol te ga izbacuje iz organizma.
Tu je još i molekula tanina, o kojoj se zasad više zna iz pokusa na miševima, a za koju se misli kako smanjuje kolesterol u krvi.
Netopljiva vlakna povećavaju volumen stolice i ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva, što je važno u prevenciji pojave začepa i raka debelog crijeva. Naime, zbog tog brzog prolaska hrane kroz crijeva smanjena je duljina kontakta između raznih štetnih tvari iz druge hrane, kao što su razni konzervansi i aditivi, i sluznice crijeva na kojoj se može razviti najprije oštećenje, a onda i rak
Kada bismo se pridržavali pravila da svaku večer prije spavanja pojedemo jednu jabuku, bio bi to vrlo važan vid borbe protiv začepa. I to uspješne! A na taj bi se način riješili i neki vidovi nesanice. Vrlo je zgodna jedna stara poslovica koja kaže: "Pojedi jabuku prije nego odeš spavati i doktor će za svoj kruh moliti"
Ne sadrži masnoće, kolesterol, ni sol, tj. natrij, osim manju količinu masnoće u sjemenkama
Jabuka bi trebala biti sastavni dio svake dijete za redukciju tjelesne težine, jer jedan plod srednje veličine, sadrži samo 80 kcal. Osim toga jabuka sadrži pektin, vlakno koje bubri i daje nam osjećaj sitosti
Daje se i kod proljeva zbog tanina koji sadrži, i to naribana, a osim toga jer sadrži oko 90% vode i tako vraća dio izgubljene tekućine
Od ostalih vitamina sadrži gotovo sve, ali u manjim količinama
Od minerala sadrži kalij, nešto malo kalcija, magnezija, željeza, fosfora, kroma, mangana i fluora
Za život nužnih kiselina sadrži 9
Vitamini su za život nužne tvari, a potrebni su u vrlo malim količinama za normalno funkcioniranje organizma. Oni su zapravo kofaktori enzima u raznim kemijskim reakcijama. Jedna srednje velika jabuka od 154 grama sadrži oko 18 mg vitamina C, što zadovoljava 6% dnevnih potreba, te betakaroten koji zadovoljava 2% dnevnih potreba. Ostale vitamine sadrži u manjim količinama.
Iako je preporučljivo jesti najmanje 1 jabuku dnevno, mnogi od nas ipak pojedu samo 1/3. Međutim, jedući ipak preporučenu količinu svježih jabuka s korom možda nećemo odmah primijetiti rezultate, ali dugoročno gledano, flavonoidi iz kore, ali i ostalih dijelova koji imaju antioksidativno djelovanje, štite stanice našeg tijela od djelovanja slobodnih radikala, pa tako i od kroničnih bolesti. Imena tih fitokemikalija su quercetin glykozid, floretin-glikozid, epikahetin.
Smatra se čak kako jabuke imaju jače antioksidativno djelovanje nego naranče, grejp, mrkva, špinat itd.
Od minerala, 100 grama sadrži kalij, i to 144 mg, te 0,48 mg željeza, što zadovoljava 2% dnevnih potreba
Mnogi pedijatri preporučuju jabučni sok kao prvi sok koji bi trebalo uvesti u djetetovu prehranu
Najnovije istraživanje iz travnja 1999. na kalifornijskom sveučilištu pokazalo je kako sok od jabuke, kao i same svježe jabuke izvrsno djeluju kao antioksidanti, jer sadrže fitonutrijente, vitamin C, betakaroten iz vitamina A, te selen, bakar, mangan i cink u kombinaciji s nekim enzimima, te bioflavonoidi koji zapravo daju boju jabuci, a sadržava ih kora, stoga je vjerojatno jasno da nije poželjno guliti koru jabuke. Proces oksidacije ima značajnu ulogu u stvaranju mnogih kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih žila te karcinoma, te u procesu starenja. Stoga jedenjem optimalne količine jabuke možemo odgoditi te procese
Voćni šećer iz jabuke najkraćim putem dospijeva u krvotok, pa se preporučuje njezino jedenje neposredno poslije kakvoga fizičkog napora u svrhu brze nadoknade energije
Jabuka vrlo brzo prolazi kroz želudac i crijeva, pogotovo kada se jede sama, neovisno o drugoj hrani, pa se na taj način može koristiti kao "čistač" našega probavnog sustava. Cjelokupan proces probave kod jabuke traje 85 minuta
Kiseline u jabuci, kao što su maleinska i tartarna pomažu u probavi ostale hrane
Sok od jabuke bez šećera smanjuje kiselost želučanog sadržaja, što djelomice može olakšati tegobe osobama s pojačanom sekrecijom želučane kiseline
Kuhane jabuke djeluju laksativno
U područjima gdje je jabukovača, tj. sok od jabuka glavno piće, npr. u Normandiji, gotovo nema pojave kamenaca
U nekadašnjoj narodnoj medicini koristila se kao anestetik, antiseptik i sedativ
Zubno meso jačamo grizenjem i žvakanjem jabuke, a kiselina u njoj može pridonijeti i otapanju zubnog kamenca. Nakon obroka jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od 95% bakterija koje uzrokuju karijes, što može biti značajno za djecu koja izbjegavaju pranje zubi. Osim čišćenja zubi, zahvaljujući kiselinama iz jabuke, postoji i tzv. mehaničko čišćenje, i to tako da se desni odižu od zubi žvakanjem i na taj su način rubovi oslobođeni nakupljanja stare hrane
Nekada se svježe usitnjeno lišče jabuke stavljalo na ranu da spriječi infekciju
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11933
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.9.2012. ned. 18:01    Naslov: Citiraj i odgovori

Jabuka je voće koje posjeduje vrlo važno mjesto u povijesti ljudskog roda. Prema Bibliji „odgovorna“ je za progon Adama i Eve iz Raja na Zemlji, dok je prema određenim pričama također bila ključan faktor u otkrivanju gravitacije sir Isaac Newtona. Zapravo je skrivena i u često korištenoj poslovici „ab ovo“ čija cjelovita verzija glasi: „ab ovo usque ad mala“, što u prijevodu znači: od početka pa do kraja. Razlog tomu je što su stari rimljani navodno svaki svoj obrok započinjali jajetom, a završavali jabukom.

Ovdje odmah želim preduhitriti one koji smatraju kako jabuka nije primjerna kao završetak nekog obroka budući da se tada šećeri iz jabuke fermentiraju u želucu. Fermentacija je anaerobni proces pod kojim podrazumijevamo razgradnju šećera do alkohola i ugljik (IV)-oksida pomoću specijaliziranih enzima, i to najčešće onih porijeklom iz kvasaca ili bakterija. U našem želucu se izlučuju samo enzimi odgovorni za probavu bjelančevina, dok se enzimi za probavu ugljikohidrata izlučuju isključivo u ustima putem sline i tankom crijevu putem gušteračnih sokova. Nadalje sama pH vrijednost želuca, koja je izrazito niska, sprječava bilo kakav razvoj mikroorganizama koji dospiju u njega. Samim time možemo zaključiti kako se proces fermentacije ne može odvijati u želucu, te kako jabuke, ali i bilo koje drugo voće, možete slobodno konzumirati nakon obroka.

Jabuka spada u porodicu ruža (Rosaceae) i to rodu Malus (u prijevodu sa latinskog zao, loš; dobiven zbog referenca uz Biblijski incident) a najrasprostranjenija vrsta je Malus domestica koja čini se potječe iz graničnog područja Kazahstana i Kineske provincije Xinjiang.

Kada govorimo o nutritivnoj vrijednosti jabuke oslanjamo se na njezin kemijski sastav koji varira zavisno o vrsti jabuke koju analiziramo. Najzastupljeniji sastojak jabuke je voda, kao i kod svakog svježeg voća, te sačinjava u prosjeku minimalno 85% same namirnice. Veliki udio vode je i odgovoran za nisku kalorijsku vrijednost ploda jabuke (100g namirnice sadrži oko 45 kcal). Slijede ugljikohidrati sa udjelom od 10 do 15%, dok su proteini i masti zastupljeni samo u tragovima (zajedno ispod 0,5%).

Ugljikohidrate sačinjavaju isključivo monosaharidi i disaharidi koje definiramo kao jednostavne šećere. Prednost jabuke krije se u tome što je fruktoza gotovo uvijek jednoliko zastupljena koliko i ostala dva jednostavna šećera (glukoza i saharoza) što je jedan od uzroka nižeg glikemijskog indeksa jabuke. Drugi je razlog taj što je jabuka dobar izvor prehrambenih vlakana (3g na 100g namirnice), a pogotovo onih topljivih (u najvećoj mjeri je to pektin). Naime topljiva vlakna usporavaju proces probave u našem tijelu, čime sprječavaju nagli rast šećera u krvi.

Što se tiče prisutnosti vitamina i minerala u jabuci, vitamin C se nameće kao glavni glumac. Određene sorte jabuka mogu sadržavati i do 12 mg vitamina C na 100g namirnice, što sačinjava oko 20% naših dnevnih potreba za tim vitaminom. Ovaj podatak je još zanimljivi ukoliko pridodamo činjenicu da svega 10 mg vitamina C sprječava simptome skorbuta. Od ostalih vitamina i minerala najzastupljeniji su vitamin A, vitamin B9 te kalij, ali u nedovoljnim količinama da bi jabuku proglasili njihovim dobrim izvorom.

Većinu pozitivnih utjecaja voća i povrća na zdravlje čovjeka znanstvenici pripisuju fitokemikalijama. Njih je najjednostavnije definirati kao ne-nutritivne biljne kemijske spojeve u koje primjerice spadaju flavonoidi, izoflavonidi, fenolni spojevi i karotenoidi. Plod jabuke svoje blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje također treba zahvaliti upravo njima.

Jedna od glavnih pozitivnih svojstava fitokemikalija je ta što djeluju kao antioksidansi, te time imaju sposobnost uklanjanja štetnih slobodnih radikala u našemu tijelu. Jabuka sadrži vrlo visoke koncentracije takvih spojeva koji pokazuju i visoku antioksidativnu aktivnost, no ono što se treba naglasiti je kako većina njih dolazi u slobodnom obliku. To znači da ti spojevi nisu vezani za druge kemijske spojeve u jabuci te da time postoji veća mogućnost njihove apsorpcije u naš krvotok. Velika većina fitokemikalija u jabuci je daleko više zastupljena u kori jabuke, dok je primjerice kvercitin, jedan od glavnih flavonoida u hrani, zastupljen isključivo u kori. Upravo se zbog toga konzumiranje svježih ekološki uzgojenih jabuka zajedno sa korom nameće kao važna preporuka.

Epidemiološke studije su pokazale kako redovita konzumacija svježih jabuka smanjuje rizik od pojave raka (pogotovo raka pluća), astme, kardiovaskularnih bolesti, te tip II dijabetesa, a povoljno utječe na smanjenje tjelesne mase kao i na funkciju pluća. Studije na životinjama i in vitro studije su također pokazale kako jabuke imaju visoku antioksidativnu aktivnost i sprječavaju proliferaciju stanica raka, te su dodatno ukazale i na pozitivan utjecaj jabuka na smanjivanje razine kolesterola. Uzimajući sve te činjenice u obzir, i više je nego jasno kako u britanskoj poslovici „an apple a day keeps the doctor away“ možemo pronaći mnogo toga što je istinito.

Zoran Werner, dipl.ing.preh.teh.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11933
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.10.2012. uto. 23:36    Naslov: Citiraj i odgovori

Jabuka - podcijenjena, a dragocijena!

Budući da je njihova sezona gotovo cjelogodišnja, jabuke su nam dostupne na svakom štandu, svakom dućanu, za zanemarivu cijenu. Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Možda nama ne izgleda baš najatraktivnije, ali su jedna od najboljih namirnica koje bi se trebale ubaciti u svakodnevnu prehranu! An apple a day keeps the doctor away... U slobodnom prijevodu, jabuka na dan, drži doktora van.

Nutricionisti predlažu da godišnje pojedemo barem 30 do 40 kilograma jabuka, a oni koji se ne hrane pravilno, još i više! Jabuka olakšava probavu, a sadrži mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad obrambenog sustava, onemogućuju taloženje masti u jetri i štite od karcinoma.

Plod sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline kao što su jabučna, limunova, mravlja i karbonska.

Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine. Kako svježa jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma.

Jabuka u brojkama

Vrijednosti RDA izražene na 100 g:

energija ..................................... 56 kcal
voda (%) .....................................85
proteini (%) ................................0.2
Masti (%) ....................................0.6
Ugljikohidrati (%) ......................14
Vlakna (%) ..................................1

Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1, B2, nijacin, C a od minerala je najbogatija na kaliju i fosforu, a sadrži i nešto željeza te kalcija.

Kilogram jabuka ima oko 600 kalorija, što je jednako vrijednosti litre mlijeka a morate priznat da će vas ovo duže držati sitima. Jabuka sama u želucu se razgradi za 15-20min, trošeći velike količine energije. Ako se jede u kombinaciji s drugom hranom u želucu se zadržava i po par sati, zato bi ju trebalo jesti pola sata prije glavnog obroka ili par sati nakon jela.

Jabuka u dijetama


S jabukama je kudikamo lakše izdržati dijetu jer sadrže pektin, koji bubri i stvara bolji osjećaj sitosti. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri. To saznanje otvara nove mogućnosti za primjenu tanina u redukcijskim dijetama i opravdava narodnu mudrost da jabuka pomaže pri mršavljenju.

Jabukom se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina i minerala, vlakna, koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće. Dvije djelotvorne tvari u jabuci pomažu u snižavanju povišenog kolesterola: pektin i tanin. Pektin je rezultat zrenja ploda: lako je topiv u vodi i stvara gel, elastičan je i čvrst. Bubreći, zarobi u svoje mreže kolesterol te ga odvodi iz organizma, onemogućujući mu da se apsorbira u krv.

Gotovo sve dijete koje "kupujete u dućanima" su bazirane na jabučnom octu. Velik broj proizvođača se bori na tržištu istim proizvodom - jabučni ocat, što u tabletama, što u tekućini ili u sastavu nekog prehrambenog proizvoda.

Jabučni ocat proizvod je dobiven vrenjem jabuka ili prevrelog jabučnog soka. Primjenjuje se u tradicionalnoj medicini zbog značajnog prisustva kalija, ključnog mineralnog sastojka neophodnog za zdravlje organizma. Važnost je kalija u tome što veže i ostale korisne mineralne sastojke: fosfor, magnezij, kalcij, sumpor, željezo, fluor, a u manjoj mjeri i druge minerale. Konzumira se u raznim kombinacijama, najčešće s medom i vodom.

Konzumacija i primjena

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je, kao što smo već naveli, vrlo cijenjen jabučni ocat.

Najbolje je jabuku gristi ili popiti svježe istisnut sok, koji ne smije stajati dulje od pola sata! Prema strogom bontonu, jabuka se jede tako da se prsti nikad ne dotaknu ploda: jabuka je na tanjuru, vilica zabodena u nju, a nožem se jabuka raspolovi, pa se svaka polovica raščetvori, a smije se odrezati i kora (ako vam to uspije).

Kora je vrijedna i jede se samo kad na njoj nema nikakvog ostatka zaštitnih sredstava. Ne znate li podrijetlo jabuke, bolje je da je ogulite. Pomaže u sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi (pranjem uništavamo 60% bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90%).

U domaćinstvu se jabuke, osim sirovih, često upotrebljavaju kao nadjev za pite, savijače, tople torte i sl. U zadnje vrijeme možete kupiti i čips od jabuka, ili ga jednostavno napraviti sami doma. Trebate samo jabuku tanko izrezati i staviti u pećnicu da se suši na 50 stupnjeva. Za zimske dane ništa bolje od kompota od jabuka i šljiva, samo nemojte dodavati puno šećera. Može se konzumirati kao topli ili hladni napitak.

One su također osvježavajući sastojak povrtnih ili mesnih salata koje su povezane majonezom ili nekim drugim salatnim preljevom. Naribana sirova jabuka može se dodati pirjanom kupusu koji se poslužuje kao prilog mesnim jelima.

Od kuhanih jabuka priprema se pire koji se može poslužiti uz razna pečenja. Osim znanih pečenih jabuka sa šećerom, jabuke se mogu peći i koristiti kao dodatak za poboljšavanje arome mesu i umaku od pečenja.

www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Jabuka-2.aspx
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11933
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.1.2013. ned. 14:50    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Potrošnja jabuke u Hrvatskoj iznosi oko 15 kilograma po stanovniku godišnje


Meni 15kg traje najviše 2 tjedna smijeh1
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Zrnato Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan