ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12596 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 25.3.2012. ned. 15:56 Naslov: Čuvanje svježeg povrća |
|
|
Mnogo vrsta može se čuvati samo na sobnoj temperaturi jer ih temperatura u hladnjaku (od 3,5 do 5,5 °C) oštećuje ili sprječava dozrijevanje, odnosno, razvoj karakteristične arome i teksture. Na primjer, lubenice gube aromu i crvenu boju ako se čuvaju duže od 3 dana u hladnjaku. Narančaste rajčice ne mogu pocrveniti u hladnjaku, dok crvene gube aromu.
Čuvanje u spremištu
Spremište treba biti zaštićeno od direktnog sunčeva zračenja kako bi se spriječilo pretjerano zagrijavanje proizvoda. Povrće koje se može čuvati na sobnoj temperaturi tijekom nekoliko dana bez smežuranja ne gubi brzo vodu. Gubitak vode može se smanjiti spremanjem u perforirane vrećice. Na sobnoj temperaturi (od 15 do 20 °C) mogu se čuvati: bosiljak (u vodi), paprika, patlidžan, krastavci (mogu se čuvati i u hladnjaku od 1 do 3 dana ako će se koristiti ubrzo nakon vađenja iz hladnjaka), luk, češnjak, batat, krumpir (čuvaju se u dobro ventiliranoj smočnici, s tim da krumpir treba biti zaštićen od svjetla) rajčica, tikvice itd.
Čuvanje u hladnjaku
Povrće se u hladnjaku (4 do 6 °C) treba čuvati u perforiranim vrećicama, u ladicama. Perforacije je moguće napraviti i na običnim vrećicama za zamrzavanje (oko 20 rupa na vrećici volumena 3 l). U hladnjaku je potrebno odvojiti voće od povrća kako bi se umanjilo štetno djelovanje etilena (ubrzava dozrijevanje). Sve povrće čuvano u hladnjaku najbolje je upotrijebiti u roku nekoliko dana jer dulje čuvanje rezultira značajnijim gubitkom svježine, arome i kvalitete.
Autor: Dr. sc. Božidar Benko |
|