SilveKin biovrt

Dijelimo iskustva i radost vrtlarenja
ozi

Post Postao/la ozi »

divno, hvala ti što dijeliš slike i znanje ovdje:)
pkristo

Post Postao/la pkristo »

Vrt izgleda stvarno odlično. Prepun raznobojnog cvijeća. Da li bi bilo pametno staviti neke stazice, od recimo drvenih oblutaka, kako se ne bi baš svuda gazilo?
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Ima stazica, samo se baš ne vide :D Cijeli vrt su uzdužne gredice, dakle gore-dolje se je lako kretati, mali je problem lijevo-desno, treba gaziti preko gredica, tu i tamo stanem na gredicu. A sad dok zaraste (a u međuvremenu od te snimke je prilično zarastao) prilikom prolaska kroz vrt treba na puno mjesta dizati noge visoko :D A staze možda nisu jako uočljive jer nisu puno niže od gredica, i one su mi prostor za kompostiranje - tu stavljam sav prošlogodišnji krupniji otpad, i ovogodišnji korov, i do iduće godine to je na licu mjesta sve razgrađeno, i plus tome, ne raste korov po stazama - a to je stvarno veliki bonus, jer na vrtu br 2 se staze prve zazelene od korova (ove godine imam još 1 vrt na parceli pokraj, klasični povrtnjak na tetinoj parceli, pa radim usporedbu oba vrta :) )
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

Nevjerojatno, stvarno lijepi vrt. Ovo s kompostom na stazicama mi se posebno sviđa, praktično i učinkovito.
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

moram se pohvaliti da sam nedavno kupila nešto nove zemlje :D

Na slijedećoj fotki je parcela koju sam kupile pred nešto više od godinu dana, predvidjela sam ju za šumski vrt, ali nažalost dogodilo se je to da se je prošle godine 4 puta izlijala tu kanalizacijska voda radi kvara na prepumpnoj stanici...strašno, tako da ova parcela sad na kraju bude morao biti samo ukrasni, a ne jestivi dio :placko: :placko: , nakon 4.tog puta sam sve prijavila inspekcijama...ali kako stvari stoje kod nas, samo će firma platiti kaznu, a niti jedna od inspekcija nema instrumente niti ovlaštenja narediti sanaciju tla, a to je ono što sam prema Zakonu o zaštiti okoliša očekivala ...to je naša država, što reći...strašno

Dakle ovo je dolje ravno poslije vrta i voćnjaka

slika

pogled s druge strane - ovu najnižu točku i nepropusnu ilovaču na tom mjestu ću iskoristiti za kreiranje jezerca na proljeće, da se tu mogu skupljati žabe i druga korisna stvorenja :)

slika

e sad pogled s te iste pozicije prema zapadu - tu je dakle prilazna cesta koju su napravile Međ.vode d.o.o. do prepumpne stanice, a ove parcele su iza sela, iza vrtova kuća, i sve do glavne ceste postoji 11 parcela od prepumpne stanice, pa zatim parcela s prepumpnom stanicom, i naša parcela, s prvih fotki

slika

mi smo kupili 3,4,5 i 6-tu, dakle u tom nizu prvo je naša koju smo kupili pred godinu dana, ona na koju su MV izlijale kanalizaciju, pa MV s tom stanicom, pa 2 parcele, i opet su te naše nove parcele, prilično blizu, a imam i cestu pokraj njih

slika

pogled s strane bliže vrtovima, i ova 2 oraha su naša, a iza se vide i topole koje su tu niknule

slika

planirala sam kupiti tu sve u nizu sve do glavne ceste, ali dio ljudi još nisam našla, a dio, oni s druge strane, još ne žele prodati, jer misle da će tu biti jednog dana gradilišta, ali neće, to je van građevinske zone.

pogled s strane glavne ceste, za orijentaciju ravno iza možete vidjeti naš veliki hrast. A htjela sam kupiti i parcele s druge strane te prilazne ceste, već sam i počela s dogovorima, ali tu je još veći kaos s nerješenim papirima i država je upisana u ime ovrhe na jedan udio, pa se zasad ne bi u to mješala.

slika

Sad opet imam neke nove brige s tom novom parcelom, vrtovi kuća su iznad, i njive, i sve to visi prema dolje, a oni tretiraju tu svačim...nekaj bum morala gusto posaditi s te južne strane, i nekaj kaj asorbira puno vode, možda vrbe

Uglavnom, na ovoj parceli ću nasaditi šumski vrt, kombinciju starinskih sorti jabuka, krušaka i nekog drveća, zasad imam u planu bukvu, lipu, divlji kesten...i još puno toga, koliko će biti mjesta :)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

SilveK je napisao/la:4 puta izlijala tu kanalizacijska voda radi kvara na prepumpnoj stanici...strašno, tako da ova parcela sad na kraju bude morao biti samo ukrasni, a ne jestivi dio :placko: :placko:
:oci: :placko:

Na sreću ti cvijeće voliš više od svega, siguran sam da ćeš dobro iskoristiti i tu zemlju :palac:
Lijepo je da imaš želju i mogućnosti širiti svoj mali raj :)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

SilveK je napisao/la:dogodilo se je to da se je prošle godine 4 puta izlijala tu kanalizacijska voda
Malo crnog humora - bar je dobro pognojena :D

Veselim se nastavku tvoje priče s novih parcela :)
RozaGroza
Kontakt:

Post Postao/la RozaGroza »

Obožavam gledati slike tvog vrta!
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Hvala :)
jkoj opet kaskam, budem vam uskoro pokazala nonosti iz vrta, radim trenutno rekonstrukviju te parcele koja je bila potopljena kanalizacijom i to bude mali parkić :D a imam i neke nove parcelice za pokazati
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Pozdrav!

Konačno, nakon nekoliko godina odgađanja, organiziram dane otvorenih vrata u vrtu, biti će 26.05.2012.
Ako je tko zaintersiran molim da mi se obavezno najavite na mail:)

http://biovrt.com/2012/05/13/dani-otvor ... -prirodom/

A da, od nedavno postoji i Udruga, i opg:)
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Evo novog priloga snimljenog u mom vrtu 24.05.:)

<iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/LanqgJo0Guo" frameborder="0"></iframe>
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Z0mACj9Mieg" frameborder="0"></iframe>

Zakaj ne stavljaš filmeke?! :respekt:
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

joj da, pozabila sam staviti taj filmić :)

Evo par novijih fotki, moj vrt prepun makova, obožavam ih

slika

pa parcela heljde u cvatu

slika

tikve golice, vidi se i heljda pokraj

slika
pkristo

Post Postao/la pkristo »

Mak je prekrasan, no tvoja heljda i tikve mi liče na primjer monokulture - to ja izbjegavam.
No vrt ti je prekrasan! ;)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Ajme, koliko bude tikava! (jesam dobro deklinirala? :D )

SilveK, koliko sati cca tjedno provedeš u vrtu (kada je 'glavna' sezona, npr. 3-8 mj)? :)
Odgovori