Đolić Livada

Dijelimo iskustva i radost vrtlarenja
RozaGroza
Kontakt:

Đolić Livada

Post Postao/la RozaGroza »

Ja sam nova članica foruma, predstavila sam se na temi Chat. Drago mi je da sam se napokon udostojila doći na ovaj forum s obzirom da sam učlanjena valjda već 3 godine :)

Prije isto toliko kupili smo zemlju u Podravini, iz xyz razloga ja tek ove godine krečem s vrtom. Koji će biti u ovom polju, sve što se vidi na slici pripada našem imanju i još nekoliko polja i livada okolo. Vrt će biti na sredini.

slika

a ovo je voćnjak koji smo posadili, nekih 70 voćki sve razne vrste, stare sorte kupljene od gospodina Mirka Veića

slika

prvobitno stanje, zemlja neobrađivana preko 50 godina

slika

naši ribnjaci

slika

slika

slika

i plodovi iz malog vrta

slika

nadamo se u 4-5 godina postat samoodrživi, proizvoditi svoju hranu, struju, vodu...do tada živimo off grid u kampici, radimo na izgradnji kuće, i uživamo sa djecom i životinjama :) Nadam se lijepom pisanju na forumu, i da ću skupit nešto vaših dobrih savjeta :)

PS: uglavnom tipkam jednom rukom jer mi je u drugoj malac
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika

Roza, ovo je predivno, sve! :srce:
RozaGroza
Kontakt:

Hvala Ogi :)
zzzzzujalo

Post Postao/la zzzzzujalo »

Kak je lijepooo! :)
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

Genijalno, vi živite moj san! :respekt:
paradajz

Post Postao/la paradajz »

Stvarno svaka čast, preodlično. :palac:

:skace: :skace: :skace:
paradajz

Post Postao/la paradajz »

Drug Mile je napisao/la:Genijalno, vi živite moj san! :respekt:
Baš sam tako htio reć... :smijeh1: :palac:
pkristo

Post Postao/la pkristo »

A gdje je to točno? Može li se doći pogledati?
Drug Mile

Počeo sam čitati tvoj blog, i vjerojatno ću sve postove pročitati jer je to baš ono čemu težim. Vidim da se spremate na gradnju poljskog wc-a. Pa me zanima, je li vam poznata gradnja kompostnog wc-a? Ja sam baš počeo učiti, imam nešto dokumentacije, zapravo je stvar jako jednostavna. Radi se o odvajanju tekućeg i krutog "otpada", tekući se može odmah koristiti kao gnojivo, pomješan s vodom. Kruti se sakuplja poput komposta, nakon nekog vremena se pretvara u humus. Svi potencijalni uzročnici zaraze se tako uništavaju. Prednost u odnosu na klasični outhouse je što imaš gnojivo, što nema mogućnosti onečišćenja okoliša i zaraze, i što nema neugodnih mirisa.
RozaGroza
Kontakt:

Drug Mile misliš Humanure outhouse? Imam neke knjige, čitali smo i razmišljali o tome, s vremenom definitivno planiramo takvo nešto, sad nam to još neće bit na vrhu prioriteta jer ima toliko posla da ne znamo što prije!

PKristo mi smo blizu Virovitice, goste primamo rado, dobro bi nam došla i helping hand u zamjenu za topal ručak i parking za šator :D
Drug Mile

RozaGroza je napisao/la:Drug Mile misliš Humanure outhouse?
Pa da, samo onda ni ne mora biti out-house, može biti in-house, što je prednost po zimi, ili kad kiša pada. U svakom slučaju ja ću svoga napraviti ove godine, pa javim dojmove. Moj će biti u kućici, ovoj kućici.
namaste

Post Postao/la namaste »

Drug Mile je napisao/la:Počeo sam čitati tvoj blog, i ...
dajte netko link bloga :)

ja vas zasad samo čitam :oops: , ali ovo me oduševilo, Roza Groza, i sama sanjam o tako nečemu, samo da bude cijelo selo koje je samoodrživo, po meni je to ideal :))

:palac:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dobro nam došla Namaste! :skace:

www.doliclivadabb.blogspot.com
Breskvica

Post Postao/la Breskvica »

namaste je napisao/la: ja vas zasad samo čitam :oops: , ali ovo me oduševilo, Roza Groza, i sama sanjam o tako nečemu, samo da bude cijelo selo koje je samoodrživo, po meni je to ideal :))

:palac:
da, i ja vas isto za sada samo čitam, gušt je, osobito kad sve potkrijepite slikovnim prikazom :respekt:
meni je isto cilj za koju godinicu živjeti u prirodi, za sada sam još spriječena.
u svakom slučaju forum i vaši blogovi su totalno inspirativni :palac:
RozaGroza
Kontakt:

Drug Mile je napisao/la:
RozaGroza je napisao/la:Drug Mile misliš Humanure outhouse?
Pa da, samo onda ni ne mora biti out-house, može biti in-house, što je prednost po zimi, ili kad kiša pada. U svakom slučaju ja ću svoga napraviti ove godine, pa javim dojmove. Moj će biti u kućici, ovoj kućici.
Kuća izgleda super! Sam je gradiš? Dobro bi nam došlo par savjeta pa mogu bit slobodna da te udavim preko pp-a kad bude?

Nego, nisam stigla pročitati, jesi uspio napraviti onakvu ogradu kakvu si pokazao na prvoj strani? Mi istu takvu planiramo jer nemamo novaca za uložit u daske a imamo u šumi agacije, hrasta, johe, ivovine, svega od čega se da ovakvo nešto napraviti, pa makar za prvih par godina, kasnije ćemo valjda imat za napravit nešto jače...anyway ovo je pitanje, kakva su ti iskustva? Koliko dugo si je gradio? Nama treba otprilike za ogradit 600-700 m2

Zemlja ti je usitinu prekrasna! Mi smo isto uzeli voćke od g. Veića, Prezadovoljna sam, uzeli smo nekih 70 sadnica, sadili muž i ja 10 dana ubili se od posla, uhvatilo se sve, al srne i zečevi pojeli nekih 10% svejedno zadovoljni smo s ovim što je ostalo. Uzeli smo stvarno svega, ne mogu dočekat plodove!! :)

Namaste bilo bi stvarno super kad bi se moglo naći ljudi istih svjetonazora i ideja da žive skupa samoodrživo, ali biće što će bit, možda i naiđe netko :)
Odgovori