|
Zemljani Priroda je Božja umjetnost
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 10.2.2012. pet. 22:23 Naslov: |
|
|
U špinatu je vrlo visoki sadržaj oksalne kiseline. To je kiselina koja se može taložiti u bubrezima i izaziva pojavu oksalatnih kamenaca. Najviše oksalata ima u peteljci, a manje u lišću špinata. Djeci i dojenčadi treba obavezno pripremati lišće odvojeno od peteljke i uz to upotrijebiti mlijeko u pripremi špinata. Kalcij iz mlijeka zajedno sa oksalatima pretvoriti se time u netopivi spoj - kalcij-oksalat, koji se nerazgrađen izluči iz organizma. Na taj se način neće moći iskoristiti kalcij iz mlijeka za naš metabolizam, ali će nam omogućiti da se riješimo potencijalno opasnih oksalata. Zbog visokog sadržaja oksalata špinat se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima, a zbog dosta velike količine mokraćne kiseline i purina, špinat moraju izbjegavati osobe koje pate od gihta, reume, artritisa, žučnih kamenaca i kamenaca u sustavu za izlučivanje mokraće. Mora se istaći i još jedan opasni nedostatak špinata. Špinat ima sposobnost uvlačenja (resorpcije) nitrata iz zemlje preko korijena. Stajanjem špinata, te naročito stajanjem gotovog jela ta se količina nitrata povećava. Nitrati u kuhanom špinatu mogu se u procesu vrenja čak i u hladioniku pretvoriti u opasne nitrite koji se u našem organizmu spajaju sa aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoamini.
www.plivazdravlje.hr/centar/prehrana/25/namirnica/1/Spinat.html/print |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 14.2.2012. uto. 09:48 Naslov: |
|
|
Citat: | Kako su nitrati topivi u vodi, kuhanjem špinata dolazi do njihovog otapanja. Nitrati, otopljeni u kuhanom špinatu, djelovanjem topline lako se razgrađuju i pretvaraju u opasne i štetne nitrite. Zbog toga kuhani špinat ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od nekoliko sati, a unutar hladnjaka najviše jedan dan. Do razgradnje nitrata u kuhanom špinatu može doći čak i u hladnjaku, pa su poznata trovanja odstajalim špinatom. Najbolje je pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok. Ostatak treba obavezno baciti, a nikako ostaviti za sutra. Špinat se ne preporuča niti podgrijavati, jer toplina će potakniti razgradnju otopljenih nitrata i njihovo pretvaranje u nitrite. |
Što se onda događa sa nitratima kad ih pospremimo na toplo u sebe, za vrijeme probave? |
|
[Vrh] |
|
|
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|