|
Zemljani Priroda je Božja umjetnost
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
|
Postano: 9.3.2008. ned. 16:21 Naslov: Daikon / Dajkon |
|
|
Japanska divovska bijela rotkva (lat. R. sativus longipinnatus) poznata pod nazivom daikon, "dai" što znači veliki i "kon" korijen, a sam naziv govori o njegovoj veličini koja varira do 6 cm ovisno o sorti.
Ovo povrće potječe s Mediterana i proširilo se do Japana preko Kine, otprilike 2000 prije naše ere. Danas se u Japanu uzgaja više od bilo kojeg drugog povrća, a jedan od razloga je taj što se smatra najboljim povrćem za skladištenje. Ako ga držite na suhom mjestu može izdržati nekoliko mjeseci, a da se ne pokvari.
Danas ga sve češće možemo naći i u našim dućanima. Kod kupnje treba birati onaj tvrđi sa neoštećenim korijenom, a ukoliko imate sreće i nađete daikon sa listovima, upotrijebite ih u salatama - opskrbit će vas obiljem vitamina A. Ova egzotična rotkva krije mnoštvo aktivnih enzima koji pospješuju probavu. Bogat je izvor vitamina C i minerala kalcija i željeza. Niske je kalorične vrijednosti, sadrži samo 18 kalorija na 100 grama.
Japanski način kuhanja daikona je da se kuha u vodi u kojoj ste isprali rižu ili mu se doda malo riže kako bi zadržao sjajnu bijelu boju. Možete ga konzumirati sirovog, u salatama, juhama, a ako ga tanko naribate i pomiješate sa sojinim umakom, biti će odličan prilog prženoj hrani. Daikon je također pogodan za kiseljenje, pa je tako dovoljno kod kuće imati daikon i krastavac koji treba narezati na trakice, svježe naribanu koricu jednog limuna, soli i soja umaka. U plastičnu posudu sa poklopcem stavite narezani daikon i krastavac te posipajte limunovom koricom i začinite solju. Neka odstoji u zatvorenoj posudi otprilike 2 sata. Potom povrće ocijedite od viška tekućine i zalijte soja umakom.
Izvor: gastronaut
Zadnja promjena: ogi; 3.6.2010. čet. 14:50; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
|
Postano: 9.3.2008. ned. 18:34 Naslov: Re: Daikon |
|
|
ogi je napisao/la: | ukoliko imate sreće i nađete daikon sa listovima, upotrijebite ih u salatama - opskrbit će vas obiljem vitamina A. |
O, vidim jučer sam se *napucala* sa A vitaminom
Miksala sam listove daikona u sve sokove koje sam pila u toku dana
Plod još nisam nikad probala. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 3.1.2012. uto. 11:44 Naslov: |
|
|
Probao sam sirovi daikon, ima okus kao rotkvica, ne previše privlačan
Vjerojatno bi domaći i svjež bio ukusniji |
|
[Vrh] |
|
|
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|