Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Daikon / Dajkon

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Krstašice
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13031
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.3.2008. ned. 16:21    Naslov: Daikon / Dajkon Citiraj i odgovori



Japanska divovska bijela rotkva (lat. R. sativus longipinnatus) poznata pod nazivom daikon, "dai" što znači veliki i "kon" korijen, a sam naziv govori o njegovoj veličini koja varira do 6 cm ovisno o sorti.
Ovo povrće potječe s Mediterana i proširilo se do Japana preko Kine, otprilike 2000 prije naše ere. Danas se u Japanu uzgaja više od bilo kojeg drugog povrća, a jedan od razloga je taj što se smatra najboljim povrćem za skladištenje. Ako ga držite na suhom mjestu može izdržati nekoliko mjeseci, a da se ne pokvari.
Danas ga sve češće možemo naći i u našim dućanima. Kod kupnje treba birati onaj tvrđi sa neoštećenim korijenom, a ukoliko imate sreće i nađete daikon sa listovima, upotrijebite ih u salatama - opskrbit će vas obiljem vitamina A. Ova egzotična rotkva krije mnoštvo aktivnih enzima koji pospješuju probavu. Bogat je izvor vitamina C i minerala kalcija i željeza. Niske je kalorične vrijednosti, sadrži samo 18 kalorija na 100 grama.
Japanski način kuhanja daikona je da se kuha u vodi u kojoj ste isprali rižu ili mu se doda malo riže kako bi zadržao sjajnu bijelu boju. Možete ga konzumirati sirovog, u salatama, juhama, a ako ga tanko naribate i pomiješate sa sojinim umakom, biti će odličan prilog prženoj hrani. Daikon je također pogodan za kiseljenje, pa je tako dovoljno kod kuće imati daikon i krastavac koji treba narezati na trakice, svježe naribanu koricu jednog limuna, soli i soja umaka. U plastičnu posudu sa poklopcem stavite narezani daikon i krastavac te posipajte limunovom koricom i začinite solju. Neka odstoji u zatvorenoj posudi otprilike 2 sata. Potom povrće ocijedite od viška tekućine i zalijte soja umakom.

Izvor: gastronaut


Zadnja promjena: ogi; 3.6.2010. čet. 14:50; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 9.3.2008. ned. 18:34    Naslov: Re: Daikon Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
ukoliko imate sreće i nađete daikon sa listovima, upotrijebite ih u salatama - opskrbit će vas obiljem vitamina A.

O, vidim jučer sam se *napucala* sa A vitaminom Very Happy
Miksala sam listove daikona u sve sokove koje sam pila u toku dana Smile Very Happy
Plod još nisam nikad probala.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13031
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 3.1.2012. uto. 11:44    Naslov: Citiraj i odgovori

Probao sam sirovi daikon, ima okus kao rotkvica, ne previše privlačan
Vjerojatno bi domaći i svjež bio ukusniji
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Krstašice Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan