Ovako idu moja razmišljanja što se tiče ostatka terena koji posjedujem. Uostalom ovo je teren:
Postojeći vrt je ono što sam nedavno malčirao.
1 i
2 je livada koju sam pokosio za sijeno.
3 je šumarak, tj. zapušteni dio terena koji je dosta strm i nepristupačan. Ostale parcele pripadaju susjedima ili državi.
1 je komad na kojem ću saditi žitarice, možda ne jedini.
2 bi trebao biti nekakav veliki šumski vrt. Ima par stvari koje želim postići na dvojci, i šumski vrt mi savršeno odgovara tom zahtjevu. Samo ne znam kako krenuti.
Volio bih na jesen posaditi barem par stabala, ali plan sadnje mijenjam neprestano zadnjih par mjeseci. Zato ću vjerojatno ići na sigurniju varijantu, krenuti s uređenjem rubnog područja. U svakom slučaju trebati će mi dobar vjetrobran oko terena, mislim na neku kombinaciju pasjeg (vučjeg) trna, karagane, elaeagnusa, sve bi trebale biti višestruko korisne biljke. Osim njih, baš bih volio imati pravi drvored uz cestu, prava stabla koja neće smetati ni susjedima ni meni. Tlo je po mojoj procjeni dosta plitko pa to sužava izbor. Znači volio bih stabla koja imaju čim više koristi za prirodu, za mene, a da mi ne donose neke velike nedostatke, recimo zasjene pola livade.
Što mislite o bagremu? Meni se sviđa iz više razloga, kao prvo dostupan mi je, odem u obližnji šumarak i iskopam 20 sadnica. Cvijeće je jestivo. Pčele ga vole, znači ima pozitivan utjecaj na prirodu, a ako budem ja držao pčele, mogu imati i malo bagremovog meda. Brzo raste, drvo vrlo korisno. Fiksira dušik, pa tako bazga često raste baš pod bagremom, a ja bih rado imao i bazgu. Ima rijetku krošnju i ne pravi jaku sjenu, znači pod njim mogu uzgajati bobičasto voće. Nedostatak, invanzivna je vrsta. Ako posječem jedno stablo, napraviti će mi desetke izdanaka posvuda po vrtu. Možda ovo nije nedostatak ako neću sjeći stabla, i ako u tom slučaju bagrem ne osvaja teren. Može li mi netko potvrditi, ako posadim 100m dug drvored bagrema i stabla ne diram, eventualno orezujem donje grane, mogu nastaviti kositi livadu kao i do sad i neću imati dodatnih problema?