Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Stare sorte jabuka
1, 2, 3, 4  Sljedeća

Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Zrnato
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin

PostPostano: 6.10.2007. sub. 01:35    Naslov: Stare sorte jabuka Citiraj i odgovori

Stare sorte jabuka

Izvor: www.stare-sorte-voca.com

ADAMOVKA

ALVANIJA

BENC

BIJELA PINTER

BIJELI ZIMSKI KALVIL
Plodovi su srednje debeli do debeli, široko konični i nesimetrični. Kožica je blijedozelene i žute boje, a na sunčanoj se strani javljaju smeđkaste, odnosno narančastocrvenkaste pjege. Meso je zelenkasto do bijelo, sočno i prhko, blago kiselkasto s izninmo ukusnom aromom. Dozrijeva sredinom listopada.

BISKUPOVA

BJELIČNIK
Plodovi su do srednje debeli sa zelenkastom do blijedožutom kožicom. Meso je bijelo, prhko, prijatnog slatko – kiselkastog okusa. Dozrijeva oko 20. srpnja.

BOBOBEC

BOŽIČNICA

BOŽO DOLAC

BRAŠNJARA

BUVARA

CAREVIĆ
Plodovi su srednje debeli, spljošteni i okrugli. Koža je zelenkastožuta, na sunčanoj strani crvenkasta. Meso je sočno, topi se u ustima, slatko – kiselkastog okusa. Dozrijeva oko 1. listopada.

CIGANKA

CRVENA SRČIKA

CRVENA PLOSNATICA

CRVENI BOBOVEC TORANJ

CRVENKA VRHOVCI

DOLAC

DOPATER DOLAC

DRAGA

DUBOČANKA STAKLENA

ENGLESKA KOZARA

GEGO

GORENJSKA VOŠĆENKA / DOLENJSKA VOŠČENKA
Plodovi su debeli, okrugli i spljošteni. Kožica je svijetlo zelena a kasnije voštano žuta. Meso je prhko, sočno, slatko kiselkastog prijatnog okusa. Dozrijeva krajem rujna.

JANČEK

JESENSKA

JONATAN
Plodovi so srednje debeli, prilično simetričnoga, okruglastokoničnog oblika.Kožica je zelenkastožute, na večom delu ploda je prekrivena živahnom vinskocrvenom bojom. Meso ploda je žučkastobijele boje , čvrsto, sočno, skladnog punog okusa sa ugodnom kiselinom i aromom. Dozrijeva nakon 15. rujna.

KALINIĆ

KANADA
Plodovi su spljošteni i okrugli, nepravilnog oblika, debeli do vrlo debeli. Kožica je hrapava, posuta velikim smeđim pjegama, zelenkastožute boje. Meso je čvrsto, a kasnije postaje prhko, sočno, prijatnog okusa s ponešto kiseline. Dozrijeva oko 30. rujna.

ŠARENI KARDINAL

Plodovi su debeli do vrlo debeli, nejednakomjerno razvijeni i grbavi. Kožica je slamnato žute boje s crvenkastim prugama koje su mjestimično izbrisane. Meso je žućkastobijelo, rahlo vinsko – kiselkastog osvježavajućeg okusa. Dozrijeva krajem kolovoza ili početkom rujna.

KOLEROVA

KOMUŠINA

KOSMAČ
Plodovi su debeli, okrugli i spljošteni. Kožica je hrapava, zelenkasto smeđa, na sunčanoj strani crvenkasta. Meso je žućkasto, na početku čvrsto, prhko, sočno, dobrog okusa s prijatnom kiselinom i aromom. Dozrijeva oko 30. rujna.

DAMASONSKI KOSMAČ – LEDROVKA
Plodovi su srednje debeli, donekle spljošteni. Kožica je žućkastozelena, prekrivena s hrapavom smeđkastom presvlakom. Meso je sočno, prijatnog slatko-kiselog okusa. Dozrijeva oko 1. listopada.

KRALJEVKA

KRIVOPETELJKA
Plodovi su duguljasti, srednje debeli do debeli. Većina plodova ima bradavicu u peteljkinoj jamici koja odmiče peteljku u stranu. Kožica je tanka, svijetložute boje, većim dijelom pokrivena crvenom bojom i prugama. Meso je čvrsto, sočno, osvježavajućeg slatko-kiselog okusa. Dozrijeva početkom listopada.

KRUPNA VLAJNA

LONCARKA

LJEPOCVJETKA
Plodovi su srednje debeli do debeli. Kožica je limun žute boje, posuta točkicama. Meso je aromatično, sočno, prijatnog okusa. Dozrijeva u drugoj dekadi rujna.

LJEŠTARKA

LJUBENIČARKA

MALINOVAČA

MUŠKATICA

OVČARA

OVČIJI

OŽDAKOVAC

PANEKOVA

PERENIĆI

PISANIKA

POGAČARA

PROCIJEPLJIKA

RADOVAČA

RANA JEZERO

RANA MARKOVAC

RUŠEVKA

ŠAMPANJKA

ŠARULJIKA

ŠILJKA

SKUŽINOVA

SLAČICA

SLATKABOŽPAS

SLATKABOŽIČNICA

SLAVA SVIJETA

ŠTEGER

ŠTITNJAK

ŠULCOVA

TVRDI ŠNAJDER

VLAJNA

ZELENA DUBOKA

ZELENI VRANDUK

ZIMNJARA

ZLATICA

ZLATNA

ZLATNA PRAMENA / PARMENKA
Plodovi su srednje debeli, okrugli, zlatno žute boje koja se prelijeva u
narančastocrvenu s crvenim prugama. Meso je čvrsto, sočno, mirisno, prijatnog okusa. Dozrijeva oko 10. rujna.

ŽUTA PASIKOVAČA

ŽUTI OVČIJI NOS
Plodovi su sitni do srednje debeli, duguljasti, suženi prema dnu, a u presjeku izgledaju kao ovčja glava, po čemu je sorta i dobila ime. Kožica je žuta, na sunčanoj strani zagasitocrvena. Meso je bijelo, hrskavo, sočno, prijatnog slatkog okusa, blago kiselo. Dozrijeva krajem rujna i početkom listopada.

ZVEČEVO

CRVENI ASTRAHAN
Plodovi su srednje debeli i okruglog plosnatog oblika. Cijeli plod je pokriven grimiznocrvenom bojom i modrikastom voštanom presvlakom. Meso je bijelo, a tik pod kožicom crvenkasto, sočno i prijatnog okusa. Dozrijeva oko 25. srpnja.

ŠARLAMOVSKI
Plodovi su srednje debeli i okruglog plosnatog oblika. Kožica je zelenkastožuta s intenzivno crvenim prugama. Meso je žućkastobijelo, prhko, sočno i kiselkasto. Dozrijeva nakon 15. kolovoza.

GRAFENŠTAJNAC
Plodovi su srednje debeli i okruglog plosnatog oblika. Kožica je glatka, donekle masna, žute boje, a na sunčanoj strani svijetlo crvena, prugasta i šarena. Meso je žućkastobijelo, prhko, sočno, mirisno i slatko – kiselkastog okusa. Dozrijeva krajem kolovoza.

LORD LAMBOURNE
Plodovi su srednje debeli, plosnato okrugli, ravnomjerno razvijeni. Kožica je pomalo hrapava, žućkastocrvena, na sunčanoj strani zagasito narančasta do smeđecrvene, s jakom voštanom presvlakom. Meso je bijelo do krem, donekle grube strukture, sočnog kiselkastog okusa. Dozrijeva oko 10. rujna.

KOKSOVA NARANČASTA RENETA
Plodovi su srednje debeli, plosnati, prema dnu blago konični. Kožica je žutozelena, pokrivena crvenim prugama. Meso je sočno, topi se u ustima, odličnog slatko kiselkastog okusa. Dozrijeva oko 10. rujna.

JAKOB LEBEL
Plodovi su debeli do vrlo debeli, plosnati i okrugli. Kožica je zeleno žuta, u manjem dijelu crvena. Meso je sočno, vinsko kiseloga okusa. Dozrijeva nakon 20. rujna.

HERBERTOVA RENETA
Plodovi su debeli, okrugli i blago spljošteni. Kožica je zelenkasto žuta, na sunčanoj strani crvena. Dozrijeva nakon 20. rujna.

ANANAS RENETA
Plodovi su sitni, jajastog oblika. Kožica je zelenkastožuta, ponekad na sunčanoj strani narančastocrvena. Cijeli je plod posut sitnim točkicama. Meso je sočno, slatko kiselkasto sa svojstvenom prijatnom aromom. Dozrijeva oko 1. listopada.

BAUMANOVA RENETA
Plodovi su srednje debeli, splošteni i okrugli. Široka čašna jamica je okružena blagim naborima. Kožica je glatka, žuta s crvenim prugama. Meso je donekle grube strukture, slatkog okusa. Dozrijeva oko 1. listopada.

GORIŠKA SEVKA
Plodovi su srednje debeli do debeli, spljošteni i okrugli. Kožica je glatka, svijetlo žuta, na sunčanoj strani crvenkasta, odnosno crvena. Meso je čvrsto, sočno, slatko s malo kiseline. Dozrijeva nakon 1. listopada.

ŠTAJERSKI POGAČAR
Ima i nekoliko sinonima: kolačara, božičnica, tanjurača, koturača, krugla i drugo. Plodovi su srednje debeli do debeli, splošteni, odnosno oblika pogače, rebrasti i grbavi. Kožica je glatka, ponekad mrežasto smeđkasta, zelenkastožuta, na sunčanoj strani prekrivena smeđecrvenom do tamnocrvenom zagasitom bojom, koja u klijeti dobiva voštanu presvlaku. Meso je zelenkastobijelo, sočno, vinsko-kiselog prijatnog okusa. Dozrijeva u prvoj polovici listopada.

LONDONSKI PEPING
Plodovi su srednje debeli, plosnatog okruglog oblika, s naznačenih pet rebara prema dnu. Kožica je glatka, masna i zelene boje, koja pri skladištenju požuti. Na sunčanoj strani ima bakreno crvenu boju. Meso je sočno, topi se u ustima, odličnog je okusa. Dozrijeva oko 10. listopada.

Zadnja promjena: ogi; 28.2.2011. pon. 16:19; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna

PostPostano: 14.4.2009. uto. 21:52    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=681

http://www.rast-bs.si/index.php?mID=1&vrsta=1
[Vrh]
paradajz

PostPostano: 30.4.2010. pet. 15:41    Naslov: Citiraj i odgovori

Jel bio tko kod gospodina veića,jeste li se možda čuli s njim,šta kaže ima li kakvih sadnica? Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
floraifauna

PostPostano: 2.5.2010. ned. 15:20    Naslov: Citiraj i odgovori

Još nisam otišla, sad sam u povrtnjaku intenzivno tako da još ništa. Čim odem javim detaljno kako je bilo i što sam saznala.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
bobban

PostPostano: 8.9.2010. sri. 22:00    Naslov: gr Citiraj i odgovori

Evo ja sam.......novi u ovom ali i mlad sam i jako me zanima staro voće posebno jabuke i kruške..... mene zanima jel vi mozda imate ili znate ko ima staru sortu kruske zove se kod nas žuta lubeničarka iznutra je žute boje ja imam crvenu ali vec dvije godine pokusavat nabavit tu žutu nju jos u drugim mjestima zovu medenica......i jos me zanima jedna kruska kod nas se zove gospoica u drugim mjestima gospoinjaca........ak mozda znate koje ima javite pls....
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail AIM
ogi
Site Admin

PostPostano: 9.9.2010. čet. 00:16    Naslov: Citiraj i odgovori

Dobrodosao Bobban! Smile

Mozda ti moze pomoci gosp. Mirko: http://www.stare-sorte-voca.com/

[Vrh]
bobban

PostPostano: 9.9.2010. čet. 00:46    Naslov: mm Citiraj i odgovori

heeee...ja cu....mozda....jednog...dana....bit.....ko...on jer mene jako jako zanimaju stare sorte vec svojimia kod kkuce sam dosadio. Vec sam obiso mnogo stanova i ove godine pocinjem klamit prvo one koje su ugrozene.....kod mene na stanu ima mnogo starih vrsta krusaka i jabuka a samo ih ima kod mene na stanu u mom mjestu neznam dalje.......ja iz prica moje bake i dide trazim mnogo vrsta ali se nemogu nac bas...eto sad sad gledo ove slike od ovih svih jabuka pa nijednu nezna ni moj dida i baka a kamoli ja jer kod mene je drugo mjesto....i ak mi mos odg odakle je taj gospodin.....znima me jer nikad takve starovirsko voce nisam vidio a kod nas u otoku imas ga do mile volje to je znak koliko samo starog voca ima.....aa malo ljudi se brine da neizumre...
[Vrh]
bobban

PostPostano: 9.9.2010. čet. 00:48    Naslov: Citiraj i odgovori

ak te zanima mogu ti nabrojat kakvih ima kod nas vrsti jabuka i krusaka...a ima dosta koje se imena zaboravila...
[Vrh]
bobban

PostPostano: 9.9.2010. čet. 00:50    Naslov: iii Citiraj i odgovori

iiii svaka....cast....tom covjeku.......ak su to sve stare sorte nek zivi barem jos 100 godina i 200 jos bolje....
[Vrh]
bobban

PostPostano: 17.9.2010. pet. 23:08    Naslov: Citiraj i odgovori

eeeee.......ev.....ja....te molim ak ima tak neka stranica oko stari sorti voča ak bi mi htjela tu napisat nekad ak nades .....jer me bas zanima....
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 5.12.2010. ned. 17:34    Naslov: Citiraj i odgovori

Zadnja promjena: ogi; 5.12.2010. ned. 17:45; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 5.12.2010. ned. 17:38    Naslov: Citiraj i odgovori

Vrijeme dozrijevanja

JABUKE mjesec dozrijevanja

1. CRVENKA -9.
2. GOSPOINJAČA KRUPNA -7.
3. BOŽIČNICA -10.
4. KRIVOPETELJKA -9.
5. ALBINO-BOBOVEC-9.
6. PARADIJA-8-9.
7. KRUPNARA-LAŽANKA-10.
8. LIPA-RANA-7.
9. JAKOPKA-JAKOB LEBEL---9
10. ZVONČASTA JAB.---9-10.
12. LJUBENIČARKA-9
13. BUČANKA-9.
14. ZLATNA PARMENKA-8-9.
15. KOŽARA-9
16. DOPATEROVA 10
17. KANADA-9
18. CRVENA SRČIKA-9-10.
19. LEDARA,LEDENARA-10
20. PROCJEPLJIKA 9
21. ŽUTO JAJE 8-9
22. A.U.MONARHIJA-BOSKOP-9
23. BIJELA SRČIKA-VOŠĆENKA-9-10.
24. PRUTLJIKA-10
25. BIROŠKA 9-10
26. MUSAVICA-LEDROVKA 9
27. ŠARLAMOVSKI 7.
28. MAŠANKA 9
29. PRUGA KRUPNA LJETNA-7-8
30. ZIMNJARA 10
31. BJELIČNIK.-6-7
32. PISANIKA-8-9
33. FJERIĆ-KRUPNA-10
34. ŠTEGEROVA SITNA-9-10
35. POZLATA-ZLATICA-8-9
36. SLAVA SVIJETA 9-10
37. ŠARA KRUPNA.9
38. L.PEPING 9
39. STARKOVA RANA 6
40. KOKS ORANŽ-KOX ORANGE 9
41. PROSTRUGA
42. PERŠIČEVA -9
43. ALVANIJA-IVANLIJA-9-10
44. PETROVKA-ADAMOVKA 6

www.stare-sorte-voca.com
[Vrh]
bobban

PostPostano: 24.12.2010. pet. 20:52    Naslov: Citiraj i odgovori

i ve jabuke sta spominje ciganćicu imam i ja sam se kod nas zove ciganka sam nije bas rodila ove godine......aaaa imam i božićnicu eee te sam se najeo eno imam ih jos na ormaru......
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 3.6.2011. pet. 15:26    Naslov: Citiraj i odgovori

Stigla mi je knjiga danas! skace od srece
[Vrh]
bobban

PostPostano: 26.8.2011. pet. 22:46    Naslov: Citiraj i odgovori

Ovaj ako ima ko jos kakvu sliku od tih jabuka moli bi ga da metne jel ja to obozavam uzivam u starim sortama voća dao bi ruku za njih..Ja cu sad prebacit na komp koju sliku pa vam pokazem neke i neznam imena pa mozda vi znate a budala proslo sad puno vrsta ali nisam usliko da vam pokazem kakvo ja blago imam i koje planiram imat.ali nema veze iduce godine.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Zrnato Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2, 3, 4  Sljedeća
Stranica 1 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.