Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin

|
Postano: 3.10.2007. sri. 18:22 Naslov: Zumbul |
|
|
Zumbul - lat. Hyacinthus
Porijeklo zumbula je južno-zapadna Azija a dolazi u Europu već u 16 stoljeću. Postoje dvije vrste zumbula: rimski zumbul (lat. Hyacinthus orientalis albulus) koje ima rjeđe cvjetove i ima intenzivniji miris a može bit u bijeloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji. Holandski zumbul (lat. Hyacinthus orientalis) koji ima gušče zbijene cvjetove ima slabiji miris te može biti u bijeloj, krem, roza, crvenoj, ljubičastoj boji.
Biljka naraste 20-30 cm u visinu ima tanke duguljaste mesnate listove zelene boje iz koje izlazi debela stapka sa cvatom po njoj. Sadi se u jesen u vrt ili u posude koje treba spremiti u kuću da se ne smrzne ali ukoliko je posaditi u vrt to se neće dogoditi.
Lukovicu treba posaditi u bogatu humusnu propusnu zemlju na dubinu od 15- 20 cm te razmak između lukovica od 15-20 cm. Dobro ih utisnite tako da ne ostane rupa ispod lukovice da ne dođe do truljenja. Nakon što smo ih posadili treba čekati proljeće da izrastu i vidimo plod našeg truda. Cvat se može rezati i staviti u vazu.
Lišče ne treba odrezati nakon cvatnje nego ostaviti da prirodno uvene i tako stvori granu za lukovicu da ponovno iznikne u proljeće. Takve lukovice ostavite u zemlji, jer nema potrebe da ih vadite a ukoliko kupujete lukovice zumbula u trgovini ili u vrtnim centrima obratiti pozornost da je lukovica tvrda, da nije nagnječena ili bilo kako oštećena.
Izvor: http://www.cvijet.info |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|
Postano: 1.12.2007. sub. 15:15 Naslov: Re: Zumbul |
|
|
ogi je napisao/la: | Sadi se u jesen u vrt ili u posude koje treba spremiti u kuću da se ne smrzne ali ukoliko je posaditi u vrt to se neće dogoditi. |
Jel se kuži netko od vas u sadnju cvijeća? Zašto se vani u posudi smrzne, a vani u vrtu ne?
Btw, prekrasno izgleda  |
|
[Vrh] |
|
 |
miumiu

|
Postano: 1.12.2007. sub. 19:13 Naslov: Re: Zumbul |
|
|
Luna je napisao/la: | Zašto se vani u posudi smrzne, a vani u vrtu ne?  |
Zbog manjeg volumena posuda se brže zaledi nego tlo, pretpostavljam. |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|
Postano: 1.12.2007. sub. 19:17 Naslov: Re: Zumbul |
|
|
miumiu je napisao/la: | Luna je napisao/la: | Zašto se vani u posudi smrzne, a vani u vrtu ne?  |
Zbog manjeg volumena posuda se brže zaledi nego tlo, pretpostavljam. |
Ja sam mislila da zato jer je tlo/ zemlja (sama po sebi) toplija  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 1.12.2007. sub. 20:32 Naslov: Re: Zumbul |
|
|
Luna je napisao/la: | Ja sam mislila da zato jer je tlo/ zemlja (sama po sebi) toplija  |
Ustvari da..postoji cak tehnologija za grijanje kuca koristeci toplinu zemlje
Malo izvojene zemlje na zraku se brze smrzne jer 'taj volumen' zemlje ima vecu dodirnu plohu sa hladnim zrakom+nema dotoka topline iz dubine zemlje
Kad stisne zima smrzava se i tlo, ali nikada dublje od nekih pola metra |
|
[Vrh] |
|
 |
iris

|
Postano: 25.3.2010. čet. 19:53 Naslov: |
|
|
nema ih puno al miiiirišu
 |
|
[Vrh] |
|
 |
floraifauna

|
Postano: 25.3.2010. čet. 20:43 Naslov: |
|
|
ti su mi najdraži! kod mene tj. mame još u pupovima |
|
[Vrh] |
|
 |
SilveK

|
Postano: 25.3.2010. čet. 22:20 Naslov: |
|
|
I kod mene su još u pupovima, a kako tek mirišu dok procvatu
Ovu vrstu zumbula ne vole voluharice, tako da nema straha za njih, dok kupovne kultivare tamane sve u 16 - doslovno ih vuku u zemlju ako nisu posađeni u košarice  |
|
[Vrh] |
|
 |
iris

|
Postano: 25.3.2010. čet. 23:11 Naslov: |
|
|
tih štetočina nema kod mene...srećom po ostale lukovice  |
|
[Vrh] |