Predlazem da pogledas: viewtopic.php?t=929
Molim te koncentriraj se na B12, i pokusaj o njemu razgovarati sa svojim prijateljima
Crash je napisao/la:ako zelimo "evoluirati" fizicki (organizacijski, tj. povecavanje kvalitete), moramo unositi zivotinjske proteine.
Crash, ljudskom organizmu uopće nije potreban unos proteina, potreban mu je unos aminokiselina - iz kojih onda samo stvara/ sintetizira bjelančevine prema potrebama.Crash je napisao/la:Sretan duh, kvalitetno tijelo - to vrijedi i za zivotinje. Zato je meso divljaci najkvalitetnije sa vrhunskim proteinima.
@MedoMedo je napisao/la: Radi se samo o tome da je iz niza razloga ta naša sposobnost dobivanja B12 prirodnim putem otežana ili možda čak onemogućena.
Dakle, hoću reći da iako postoje neki zdravorazumski razlozi zašto bih trebao uzimati te tablete, instinkt nekako govori protiv toga.
I kao što je već negdje rečeno, problemi u vezi B12 nisu vezani isključivo za vegansku populaciju, već se javljaju i kod mesojeda i mogu biti rezultat loše apsorpcije. Dakle, kad bi unos mesa i drugih životinjskih namirnica bio garancija dobre opskrbljenosti sa B12, onda se takvi poremećaji ne bi smjeli javiti niti kod jednog nevegana, zar ne?
I općenito mislim da mi ljudi sve malo previše analiziramo, a premalo se uzdamo u neki unutarnji osjećaj i instinkt. Koja životinja toliko razbija glavu o prehrani kao čovjek, one samo idu prirodom i jedu...Je li ikada kod ijedne dijagnosticiran manjak B12 ili bilo kojeg drugog vitamina, ali mi smo se jako udaljili od prirodnog života i zato smo sad tu prisiljeni mozgati.
Imam prijatelja koji je pio velike kolicine Cole, dobio je jaku autoimunu bolestCrash je napisao/la:Osobno sam primjetio da djeca koja piju puno Cole izgube sposobnost absorbcije glukoze (djeca od sestricne).
VEG1 nisam nikada koristio ali jesam tablete koje imaju isto B12 u formi cijanokobalaminaMedo je napisao/la:A kako ne znam za bolji način dobivanja B12 a želim se ipak bar nekako osigurati, koristim tablete VEG1
Hvala Medo, nemam se zasto ljutitiMedo je napisao/la:@Ogi, osjećam puno razumijevanje za tvoju situaciju i nemoj se slučajno ljutiti što jedna osoba koja takvih problema nema nastupa na ovakav način.
Hvala na dobrim namjerama, ali nema šanse da ću to učiniti. To bi za mene značilo prizivati nesreću. Da rezultat i bude nepovoljan, ne znam što bih dalje učinio, a sumnjam da mi konvencionalni liječnici i drugi stručnjaci mogu ponuditi išta drugo osim praznih naklapanja o rizičnosti veganske prehrane i tome slično i rješenja problema koja su meni neprihvatljiva. Ovako kako je sada dobro je, nastavljam se hraniti prema nekom svom osjećaju. Jer ako se nečega bojiš, u ovom slučaju bolesti (a granicu između opreza i straha je teško precizno odrediti) onda ti se to eventualno može zaista i dogoditi.ogi je napisao/la: Predlazem ti kontrolu b12 i homocisteina u krvi ako si dugogodisnji vegan
Slažem se.Crash je napisao/la: Mozemo komotno reci da su osjecaji neusporedivo korisniji od razmisljanja.
Naravno, tu se slazem s ogijem. Stres (briga, napetost) uzrokuje veliku proizvodnju energije kako bi se ta situacija rijesila. Samim time se proizvode i velike kolicine toksina. Tako da nedostatak brige o necemu definitivno pomaze u ocuvanju organizma. Ali isto tako ne brinuti se o necemu moze uzrokovati velike probleme. Budha je skoro umro od gladi jer se nije o istoj brinuo...ogi je napisao/la:Nelogicno i neodgovornoMedo je napisao/la:To bi za mene značilo prizivati nesreću.
Možda iz tvoje perspektive izgleda nelogično, no radi se o meni i mom životu, pa je i (ne)odgovornost na meni. Istovremeno nemam namjeru na druge vršiti pritisak da razmišljaju kao ja, tko hoće neka se ide testirati, mislim da bi meni moglo to samo štetiti, iz psiholoških razloga. Ne bih dalje obrazlagao zašto, jer bi to dobrim dijelom zadiralo u "nelogične brije" koje nisu predmet ovog foruma. Svejedno, hvala na brizi, ali sa mnom će biti sve OK.ogi je napisao/la:Nelogicno i neodgovornoMedo je napisao/la:To bi za mene značilo prizivati nesreću.
Uza svo suosjećanje prema njegovom problemu, a na temelju ovdje od ranije pročitanih informacija stekao sam dojam da se kod njega radilo o specifičnom (dakle ne svakodnevnom) poremećaju, pa je pitanje koliko je isti mjerodavan za širu populaciju.Crash je napisao/la: Ogi ti lijepo govori iz vlastitog iskustva koliko mu je nastetio nedostatak tog vitamina. A cisto sumnjam da se on brinuo o tome prije nego je zagustilo...
ovo mi je interesantno i logičnoogi je napisao/la:Nadam seLuna je napisao/la:Kažu da B12 nastaje u procesu vrenja (fermentacije) i vjerujem da bi
konzumacija fermentiranih proizvoda možda moglo biti jedno od mogućih rješenja. Naravno, fermentirati se može i na biljnoj podlozi...
Sto i kako? Neka iskustva?