Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Shii-take

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Gljive i alge
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 4.10.2007. čet. 09:45    Naslov: Shii-take Citiraj i odgovori



Shii-take gljiva je druga po proizvodnji u svijetu (iza šampinjona). Stoljećima je bila poznata u Kini pod nazivom "Shiang-gu" ili "Hoang-mo". Japansko ime "Shiitake" je dobila prema Shiidrvo i take-gljiva. Počela se uzgajati prije otprilike 800 godina, a pred oko 300 god. u Japanu je taj uzgoj unaprijeđen, ali bez znanstvenog pristupa. Potkraj 19. stoljeća počeo se primjenjivati znanstveni pristup u uzgoju Shiitake, nacjepljivanjem micelija na oblice drveta i piljevinu (i sami ih uz manje upute možemo uzgajati u svom domaćinstvu). U početku se ovom gljivom trgovalo u suhom stanju, a u novije vrijeme se sve više troši i trži u svježem stanju. Kako je Japan postao najveći proizvođač i izvoznik ove gljive, tako je u svijetu usvojeno ime Shiitake.

Nutricionističko-hranidbene vrijednosti
Većina zapadnih naroda poznaje Shiitake kao crnu gljivu iz Orijentalnih kuhinja, jer se uglavnom trošila u suhom stanju. Od najstarijih vremena Shiitake su zvali eliksirom života. Sušena gljiva je zdrava hrana, niskokalorična, ali sa visokim sadržajem proteina (10- 20% u odnosu na suhu tvar), a u odnosu na šampinjone sadrži dva puta više proteina, ugljikohidrata i vlakana. Sve glavne amino-kiseline prisutne su u omjerima idealnim za ljudsku ishranu, a bogate su aminokiselinama leucin i lizin koje su nedovoljno zastupljene u zrnatoj hrani. Shiitake su dobar izvor vitamina, specijalno B grupe (B1, B2, B12), niacina i pantotenske kiseline.
Važan je izvor B12 koga inače ne dobivamo dovoljno iz povrća.

Zdravstveni efekti
Zbog tradicionalnog korištenja Shiitake u zdravstvene svrhe u Aziji, bile su u tu svrhu intenzivno proučavane u Evropi, gdje se uspješno uzgajaju posljednjih petnaestak godina. U Njemačkoj npr. čitava se proizvodnja otkupljuje za farmaceutsku industriju, radi čega ih malo ostaje za tržnicu.

1. Utjecaj na nivo kolesterola
Vrlo značajna aktivna komponenta ovih gljiva je eritadenin, koji ima svojstvo snižavanja ne samo serumskog kolesterola nego i triglicerida. Prema stečenim iskustvima, već nakon konzumacije od nekoliko tjedana razina kolesterola u krvi smanjuje se čak 25%. Eritadenin, osim toga, ima i produženi efekat djelovanja čak i kroz nekoliko mjeseci. Funkcionalno, ubrzava metabolizam kolesterola, čime pospješuje njegovo izlučivanje iz organizma, a ne djeluje na njegovu sintezu. Dijeta sa gljivom Shiitake također smanjuje količine kolesterola u žuči, što je direktno povezano sa sprečavanjem nastajanja žučnih kamenaca. Pet do šest Shiitaka na dan snižava kolesterol 12% tjedno.

2. Utjecaj na imunološki sustav
Druga važna aktivna tvar nađena u Shiitaki je antitumorni polisaharid lentinan. On povećava otpornost stanica prema raku i sprečava slabljenje imunološkog sustava. Na univerzitetu Michigen pokusima se utvrdilo da pročišćeni ekstrakt spora gljive Shiitake potencira stvaranje interferona u ljudskom organizmu, što uvjetuje pokretanje obrambenih sposobnosti protiv virusnih infekcija.

3. Antivirusno djelovanje
U Japanu i Kini gljiva se odavno konzumira sa svrhom zaštite od prehlada i “gripoznih stanja”. Uočeno je antivirusno djelovanje protiv uzročnika (virusa) dječje paralize, kao i skupine enterovirusa koji se zadržavaju u crijevu. Ti virusi mogu izazvati kratkotrajna febrilna stanja kod
djece praćena blagim osipom, zatim gripi slična oboljenja, osobito ljeti . U novije vrijeme provodi
se sve veći broj istraživanja kojima se potvrđuje protuvirusno djelovanje micelija i pojedinih sastojaka micelija ove gljive.

4. Drugi biološki efekti
Pokazalo se da ekstrakt gljive Shiitake smanjuje zgrušavanje krvi. U gljivi je otkrivena i supstanca koja djeluje antibakterijski. Dobiven je i ekstrakt koji djeluje inhibitorski na stanice koje produciraju histamin. Zato se u orijentalnoj medicini ovaj antialergijski učinak već stoljećima koristi kao lijek protiv kroničnog bronhitisa. U Japanu se Shiitake koriste kao izvor vitamina D i B kompleksa. Izolirana je vrlo značajna supstanca pod nazivom agrosterol, koja se djelovanjem sunčevih zraka pretvara u vitamin D2. Pored navedenih djelotvornosti, uživanjem
gljiva odstranjuje se višak soli u organizmu, snižava visoki krvni tlak, smanjuje napetost i stresna stanja.

http://www.limun.hr/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Janis Joplin
Gost





PostPostano: 9.10.2007. uto. 00:05    Naslov: Re: Shii-take Citiraj i odgovori

molim lijepo, nije šampinjon, nego plemenita pečurka...
ipak, nije potrebno uvoditi tuđice, kada smo mu dali tako lijepo ime, puno poštovanja... kako je i sam njegov izgled... i okus.. Zubi Sretan odličan...
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Gljive i alge Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan