Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Xenia64
1, 2  Sljedeća

Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Vrtlarski dnevnici
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
xenia64

PostPostano: 24.10.2008. pet. 20:19    Naslov: Citiraj i odgovori

Ovo je moj "ranč" kako ga ja zovem . Mene ja snažno "lupila" ekologija pa već par godina ne stavljam umjetna gnojiva. Nažalost, vrt je na padini, zemlja je glina i jako teška za obradu. Zato i nemam baš neke velike prinose. Preko ljeta nemam vode za zalijevanje pa je i to otežavajuće. Ali ono što uberem je stvarno jako fino.
Prošle tjedne sam čistila ostatke ljetine, razbacivala stajnjak i štihala . posijala sam i tri gredice graška, neki su već niknuli. Evo i par sličica od jučer.

[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
xenia64

PostPostano: 24.10.2008. pet. 20:20    Naslov: Citiraj i odgovori

i grašak

[Vrh]
adm
Gost

PostPostano: 25.10.2008. sub. 01:36    Naslov: Citiraj i odgovori

Xenia!! skace od srece..predivno je palac

I kod tebe je okolo suma?
[Vrh]
milevaindia

PostPostano: 25.10.2008. sub. 18:31    Naslov: Citiraj i odgovori

fenomenalno je..i mi imamo zelju da kupimo komadic zemlje.......
uf..indijanci bi rekli da se zemlja i vazduh ne mogu kupiti.... Smile
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 19.4.2009. ned. 13:16    Naslov: Citiraj i odgovori

Xen..jel se radi sta na rancu? Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
xenia64

PostPostano: 31.5.2009. ned. 19:10    Naslov: Citiraj i odgovori

Ove godine sam malo u gužvi pa mi i poslovi na ranču pomalo kasne.
Uglavnom , najvažnije poslove sam privela kraju, sad slijedi samo održavanje usjeva.
Dakle, grašak sam posijala jesenas, pobrala ga prošli tjedan, nešto sam uspjela zamrznuti, veći dio pojeli jer nam je to omiljeno povrće.
Posadila dvije gredice luka i između posijala mrkvu, na jednoj i korabice. trenutno stanje relativno zadovoljavajuće, luk lijepo napreduje, ne napada ga ni lukova muha, mrkva na jednoj gredici nikla djelomično, na drugoj u tragovima. Začudila me korabica koja super izgleda bez obzira na sušu.
Prvi puta posijala bob, sad je u fazi formiranja mahuna ali su ga napale crne uši.
Kukuruz šećerac posijala najprije u posude kod kuće i poslije presadila na ranč. Primio se i počeo tjerati ali nije baš za izložbu.Iduće godine sijem neku drugu sortu za pečenjake, hibridi nisu za ovo tlo.
Uz kukuruz presadila nekoliko biljaka visokih mahuna iako znam da ne budu baš naročite jer ih obično vjetar izlomi .
Ostatak vrta u rajčicama. Ima ih svakakvih, ranih hibrida koji sad već imaju plodove veličine oraha, žutih kruškica, žutih okruglih, crnog šljivara, volovskog srca, amerikanca...Većinu sjemenja dobila sam od svojih eko prijatelja pa jedva čekam isprobati neke vrste.
Na jednu gredicu izmešu rajčica stavila sam sjeme crnog sitnog graha , valjda azuki. Kupila u Kauflandu i probala posijati . Do sada se dobro drži, nemam pojma kakav je za jesti, kažu da je ljekovit.
Posadila jednu gredicu krumpira, proklijao mi u kući pa mi bilo žao baciti. Zadnjih par godina nisam sadila jer ga je stalno napadala boleština. Za sad lijepo izgleda, nema ni zlatica. Jedino sam zeznula što sam između posijala krastavce. Poslije tek vidjela da oni ne idu zajedno.I krastavci niknuli,do sada izgledaju normalno.Između i neven.
Nisam zadovoljna jedino peršinom , niknuo ti i tamo, pastrnjaku i cikli ni traga. Možda poslije ove kiše.
Jesenas posijala i faceliju, medonosnu biljku za zelenu gnojidbu. Prvi puta sam vidjela kako to čudu predivno cvjeta. Sad lovim sjeme jer sam dobila samo malo , za probu.
Posijala i nešto cvijeća uz rub gredica. Najbolje je niknuo kozmos, rasijao se i sam posvuda od prošle godine.Ima nešto vučike, nevena i kadifice samo moram uhvatiti vremena pa rasaditi.
Suša je ove godine gora nego prije jer u rupi koju sam počela kopati za cisternu nije bilo vode ni u travnju, a inače bude cijeli svibanj dok se sadi povrće.Ovih dana unatoč svim gužvama koje smo imali doma uspjela sam uloviti MM da mi bar na jednu stranu vikendice stavi oluk i sprovede vodu u rupu. Glina će je držati neko vrijeme , a do idućeg ljeta definitivno moram izbetonirati tu cisternu.
Od voća ove godine ništa, jabuke i šljive opale, napale ih štetočine, a kako ja ne prskam eto jada. Jedino kod kuće uskoro počinju maline i marelice pa me to tješi.
Slike ću stavit kad mi malo prođu ove gužve oko krja škole i upisa u srednju i faks.
[Vrh]
Luna

PostPostano: 31.5.2009. ned. 22:13    Naslov: Citiraj i odgovori

xenia64 je napisao/la:
Prvi puta posijala bob, sad je u fazi formiranja mahuna ali su ga napale crne uši.

Meni su napale blitvu i ciklu. Kako se boriš s njima? Ja sam krenula s uljanom repicom i juhom od koprive & pelina. I počela sam zalijevati koprivinim gnojivom da ojačaju "obrambeni alati" biljaka. Jako se brzo razmnožavaju i jedu ko lude Very Happy Srećom mi je blitva jako dobro niknula (iz sjemena), pa sam je rasadila već na 4 gredice, a ima za razrjediti za još Pada u nesvijest Smile
[Vrh]
xenia64

PostPostano: 1.6.2009. pon. 12:18    Naslov: Citiraj i odgovori

Sad više nikako, probala sa koprom između redova ali nikakve koristi. Otkinut ću vrhove stabljika i probati još posuti pepelom pa što bude.
[Vrh]
xenia64

PostPostano: 4.6.2009. čet. 15:51    Naslov: Citiraj i odgovori

Dok sam ja ljenčarila za uši na bobu se pobrinule ličinke zlatooke.Ne znam od kud su se stvorile ali gotovo su sve potamanile. skace od srece
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 4.6.2009. čet. 18:44    Naslov: Citiraj i odgovori

Very Happy palac
[Vrh]
xenia64

PostPostano: 16.6.2009. uto. 22:22    Naslov: Citiraj i odgovori

konačno evo novih slika sa mog ranča

rajčice

moja kćer uzalud traži zlatice

luk. korabice i loša mrkva

loša slika facelije, malo mi se tresla ruka

posadila papriku iako kod mene nijedne godine ne uspijeva, ali da ne ostane prazno
[IMG]http://i281.photobucket.com/albums/kk224/xenia64

/IMAG0027-3.jpg[/IMG]

grašak smo pojeli , sad čuva mjesto dok ne padne kiša pa sijem ciklu

i bob smo obrali

rana rajčica, sorta Hektor, valjda
[Vrh]
xenia64

PostPostano: 16.6.2009. uto. 22:25    Naslov: Citiraj i odgovori

pardon, greška u slanju, nešto me zeza miš pa tri puta ista slika.
Evo ispravak

to je trebala biti facelija

i grašak

[Vrh]
Luna

PostPostano: 16.6.2009. uto. 22:57    Naslov: Citiraj i odgovori

Super ti je vrt! skace od srece palac
Kak su rajčice već veeelike...jel to oko njih malč od sijena?
[Vrh]
xenia64

PostPostano: 16.6.2009. uto. 23:00    Naslov: Citiraj i odgovori

Smile Hvala, da to je sijeno samo nemam dovoljno za cijeli vrt. Sada čekam da susjed do mene požanje žito pa ću pokupiti slamu i popuniti gdje treba.
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 17.6.2009. sri. 09:16    Naslov: Citiraj i odgovori

Xeni!! respekt

Izgleda predivno..malc je zakon palac

Kak to da nema zlatica?! trlja oci
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Vrtlarski dnevnici Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.