Plastenici

Zemlja, kompost, alati, tehnike...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Plastenici

Post Postao/la Ogi »

slika

slika

slika

slika
Magnovey

Post Postao/la Magnovey »

Ogi jesu li ovo tvoji? Prelepi su! ;)
Mozemo li ovde pisati o pastenicima ili samo slike? Ja imam jedan pa mogu ovde davati savete ako neko zeli da ima jedan. Ili ako neko vec ima mozemo razmenjivati savete. :palac:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Nisu moji..naravno da mozemo razgovarati ;)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Naišla sam na jedan blog o proizvodnji povrća u plastenicim:
http://plastenici.blogger.ba/

Zna li netko koje su sve prednosti/ nedostaci (osim umanjena šteta od posljedica vremenskih prilika) ?
Medo

Post Postao/la Medo »

Nisam pristalica plastenika. :nee:
To je samo jedan u nizu čovjekovih izuma kojima on želi negirati prirodno stanje stvari. Zna se kad svako povrće ima svoju sezonu. Ničemu sezona ne traje cijelu godinu, nažalost - ali to je činjenica koju moramo prihvatiti kao takvu, jer je tako regulirano prirodnim zakonima.
Zašto bismo npr. po svaku cijenu morali imati svježe paradajze na neki datum poput današnjeg na primjer? :roll:
Iako, štošta je toga umjetnog i protivno prirodi. :?
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Medo je napisao/la:Nisam pristalica plastenika. :nee:
To je samo jedan u nizu čovjekovih izuma kojima on želi negirati prirodno stanje stvari. Zna se kad svako povrće ima svoju sezonu. Ničemu sezona ne traje cijelu godinu, nažalost - ali to je činjenica koju moramo prihvatiti kao takvu, jer je tako regulirano prirodnim zakonima.
Zašto bismo npr. po svaku cijenu morali imati svježe paradajze na neki datum poput današnjeg na primjer? :roll:
Iako, štošta je toga umjetnog i protivno prirodi. :?
Da li to onda znači da ih uzgajivači koriste (isključivo) zbog ekonomske dobiti?
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Luna je napisao/la: Da li to onda znači da ih uzgajivači koriste (isključivo) zbog ekonomske dobiti?
Ne kužim pitanje. Koji bi drugi razlog trebao biti? Iz ljubavi prema paradajzu zimi? :D
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Nema nis loseg u tome da se malo produzi sezona u krajevima gdje je hladnija klima :huh:
miumiu

Post Postao/la miumiu »

ogi je napisao/la:Nema nis loseg u tome da se malo produzi sezona u krajevima gdje je hladnija klima :huh:
I ja tako mislim. Moram priznati da ne jedem samo sezonsko voće i povrće. U frižideru mi je mlada mrkvica, peršin i zelena salata. Sumnjam da su ih iz snijega izvadili. A ni frižider mi nije prirodan. :shock:
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

pa cuj miu ja kupujem povrce na pazaru kod ovih baka sta sade oko splita. mrkvu imaju na otovrenom, ipak je ovde dosta drugcija klima nego kod vas gore...ne volim nista iz plastenika jer me plastenici podsjecaju na nekadasnju proizvodnju cvijeca koje je tretirano sa mali miljun otrova...cula sam da seljaci u svrhu ciscenja zemlje od tih otrova po plastenicima sade bas mrkvu jer ona upija iz zemlje sve sto su utrpali unutra...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika

slika

Moj prvi plastenik..slozio sam ga prije svega za salatu i zelene sokove :zubi:

To je tu u Zagrebu..na selu planiram raditi veliki
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Bravo!! :palac: Opruge (ovo na što dolazi najlon) si kupio ili sam konstruirao?
nelana

Post Postao/la nelana »

moja svekrva ima plastenik, i super mi je što još uvijek odemo kod njih i vratimo se punog auta svježeg bio povrća, još uvijek ima paprika!

znam da oni premještaju plastenik svaku ili svake dvije godine na zemlju koja je "odmorila".
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Moj prvi plastenik..slozio sam ga prije svega za salatu i zelene sokove :zubi:
Kakva su ti bila iskustva s plastenikom (prek zime)?
Odgovori