Odlična tema prijatelju.
Takodjer, kao likovnjak mogu reci da konji definitivno jesu medju najtezim motivima. No kad ih nacrtam/naslikam onako kako sam htio - onda stvarno uzivam. No, osim s estetske strane, konji su medju meni najomiljenijim i najpostivanijim zivotinjama. Da, okrutnost nad njima je sveprisutna. Da ne duljim s citavom biblijom mojih emocija i stavova o konjima, skrenuo bi pozornost na jedan nedavan dogadjaj:
Sinjska alka.
Svaka cast tom dogadjaju. Vrlo mi je drago sto imamo tu tradiciju. No, jucer sam po prvi puta pogledao te konje. Naizgled su divni, krasni. Uhranjeni. No je li itko primjetio njihova usta, i zvale koje im se urezuju u zivac, gnjece jezik i udaraju u zube? Mislim da je doslo vrijeme kad bi covjek trebao konja prihvatiti kao novog prijatelja u svom zivotu, i bas kao prava prijateljstva s ljudima njegovati to prijateljstvo. Zvale treba apsolutno izbaciti. Korbac treba apsolutno izbaciti. Nevjerojatno cjenim konjanike koje vidim da jasu svoje konje s
cordeom. Zvuci opasno, no moguce je. Kad se konjanik poveze sa svojim konjem - konj ce ga sam pozvati da ga jasi. Oba primjera sam vidio uzivo i nakon toga vise ne mogu gledati nista manje od toga bez nekog zaljenja ljudi koji nemaju percepciju sto rade svom konju, a sto bi mogli njih dvoje imati.
I za kraj bi podjelio s vama nekoliko fotografija covjeka koji mi je prvo ime vezano uz konje:
Alexander Nevzorov. http://www.hauteecole.ru/en/
(bic u njegovoj ruci ne sluzi za udaranje, vec usmjeravanje konja. Pogledajte galeriju, pogledajte sto sve rade konji u njegovoj blizini - ni ja se ne bi volio priblizit u nekim od tih situacija preblizu)
Njega mi je otkrila prijateljica koja se priprema za put u njegovu skolu. Ovim putem zelim njoj i njenoj predivnoj arapki Kani puno srece i divnog druzenja.

I da, ak imate prigodu i volite konje - definitivno bi vam preporucio filmove Alexandra Nevzorova. Mislim da sad radi treci.
p.s. na drugoj fotki se vidi funkcija
CORDEA - ona špaga oko konjskog vrata.