Pinjol

Jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, trešnje, jagode, ribiz, orah, lješnjak...
Odgovori
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Pinjol

Post Postao/la Ogi »

slika

Pinjoli jesu jestive sjemenke ne samo našeg Mediteranskog bora, već i Koreanskog bora te sjevernoameričkog Pinon bora.
Kao što znamo, sjemenke rastu zaštićene u šišarki, i teško je doći do njih, što se odražava i na nešto većoj cijeni tog orašastog ploda.
Od mediteranskih zemalja glavni proizvođači su: Španjolska, Turska, Italija i Portugal.

Od svih orašastih plodova pinjoli imaju najveći postotak bjelančevina u svome sastavu, čak 31%.

Pinjoli se mogu jesti sirovi, ili lagano prepečeni, slani ili neslani, kao i kikiriki.
Idealni su za različite salate i neophodni za poznati preljev "pesto". Posebna se pažnja mora posvetiti čuvanju pinjola, koji će sačuvati svoju prirodnu aromu jedino ukoliko ih držimo u hladnjaku, budući da veoma lako užegnu.
Zadnja izmjena: Ogi, dana/u 29 ruj 2007, 01:42, ukupno mijenjano 1 put.
prolaznik

Post Postao/la prolaznik »

u vrtiću kad bi se išli u šumicu igrati smo tražili te šišarke i jeli pinjole :)
Odgovori